erőszak

2020.06.11. 16:42

Aggasztó a helyzet Dél-Szudánban

Aggodalomra ad okot a szemben álló dél-szudáni fegyveres csoportok közötti békemegállapodás végrehajtásának elmaradása, valamint a helyi közösségek közötti erőszak kiújulása az ország több területén – jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

Josep Borrell az Európai Unió nevében tett nyilatkozatában aláhúzta: meg kell szüntetni a halálesetekhez, kényszerű meneküléshez, szexuális erőszakhoz vezető állandósult erőszakot és emberi jogsértéseket.

Kijelentette, a tűzszünetet a konfliktusokban részt vevő minden félnek tiszteletben kell tartania, ahogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa által a közelmúltban megújított szankcióiban szereplő, 2018 júliusában elrendelt fegyverembargó betartását is. Az országos és helyi kormányhivatalok nem tesznek eleget a konfliktuskezelési erőfeszítések sikeréért, amely még fontosabb lenne a koronavírus okozta világjárvány leküzdése szempontjából az egész dél-szudáni társadalom számára.

Borrell kiemelte, hogy a Dél-Szudánnak nyújtott uniós támogatás növelése érdekében is valódi előrelépésre van szükség a békemegállapodásban előirányzott reformok végrehajtását illetően, ideértve az átlátható állami gazdálkodást, valamint az emberi jogi visszaélések elszámoltathatóságát is a büntetlenség felszámolása érdekében.

Az EU felszólítja a dél-szudáni kormányt és az összes érintett felet, hogy tegyenek meg mindent a békemegállapodás végrehajtása érdekében politikai kompromisszum révén, számolják fel az elterjedt erőszakot, és mozdítsák elő a humanitárius dolgozók akadálytalan munkavégzését. Az EU támogatja és arra szólítja fel az Afrikai Uniót és a hat kelet-afrikai országot tömörítő IGAD regionális szervezet tagállamait, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a dél-szudáni béke megteremtése és fenntartása érdekében – szögezte le az uniós főképviselő.

A Szudántól 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és akkori helyettese, Riek Machar, a legnagyobb lázadószervezet vezetője, illetve más fegyveres csoportok között, aminek következtében polgárháború tört ki. Az országban azóta sem állt helyre a béke.

A szemben álló felek több béketárgyalást is folytattak. A fegyveres csoportok egy része 2015 augusztusában békemegállapodást írt alá, de az egyezmény nem vetett véget a konfliktusnak. A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, és újabb harcok törtek ki a fővárosban, Jubában.

A konfliktust a 2018-ban aláírt békeszerződéssel kívánták lezárni az ENSZ, az Egyesült Államok és a régióbeli országok nyomására. A felek megegyeztek egy nemzeti egységkormány létrehozásáról, ám ezt többször elhalasztották, mert – a világszervezet szerint – hiányzott hozzá a politikai akarat. Utoljára tavaly novemberben döntöttek egy 100 napos halasztásról 2020. február 22-ig. A határidőt követően egységkormány létrehozásában állapodott meg Salva Kiir dél-szudáni elnök és Riek Machar ellenzéki vezető.

2013 óta számos korábbi egyezség és tűzszüneti megállapodás omlott össze, mert a felek nem tartották be ezek rendelkezéseit.

Az ötéves dél-szudáni polgárháborúban nemzetközi adatok szerint mintegy 380 ezren veszítették életüket, és mintegy 4 millió ember kényszerült otthonából elmenekülni. A konfliktus katasztrofális humanitárius helyzetet idézet elő az afrikai országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában