Szlovák elnökválasztás

2024.04.07. 07:00

Orbán Viktor, Kövér László és Szijjártó Péter is gratulált Peter Pellegrininek

Szlovákiában szombaton tartották meg az elnökválasztás második fordulóját, melyet Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas–SD) elnöke nyert meg.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Peter Pellegrini

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter oldala

Szívből gratulálok Peter Pellegrininek a szlovák elnökválasztáson aratott elsöprő győzelméhez

– fogalmazott Orbán Viktor közösségi oldalán.

A miniszterelnök hozzátette:

„Nagy győzelem az emberek számára és nagy győzelem a béke szószólóinak Európa-szerte”.

Posztjának végén szlovák nyelven is gratulált északi szomszédunk új elnökének.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon közzétett bejegyzésében gratulált Peter Pellegrininek a szlovák államfőválasztás második fordulójában elért győzelméhez.

Gratulálunk, Elnök úr!! Újabb megerősítés a szuverenitásvédő és békepárti erőknek!

– írta Szijjártó Péter röviddel éjfél után.

Gratulált Peter Pellegrininek a szlovák államfőválasztás második fordulójában elért győzelméhez Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.  

A házelnök az Országgyűlés sajtófőnöke, Szilágyi Zoltán által az MTI-hez vasárnap eljuttatott levelében azt írta, "a magas részvételi arány mellett elért határozott győzelme erős felhatalmazást jelent, és egyértelműen azt mutatja, hogy a népe bízik Önben, mint emberben és politikai vezetőben egyaránt".

Kövér László a jelenleg a szlovák parlament elnöki tisztségét betöltő politikusnak címzett levelében hozzátette, Magyarország szempontjából nagyra értékelik, hogy a Szlovákiában élő magyar közösség tagjai is nagy számban támogatták a jelöltet. "Ez tükrözi az Ön kisebbségek iránti tiszteletét és elkötelezettségét, amely egy fontos lépés a nemzeteink közötti kapcsolatok megerősítésében" - hangsúlyozta.

Hisz abban - írta a házelnök -, hogy Peter Pellegrini államfővé választásával új korszakot lehet nyitni a szlovák-magyar kapcsolatokban. Úgy folytatta: a magyarok ezért örömmel várják a következő éveket, amikor a két ország még szorosabbra fűzheti a barátság kötelékeit, és együttműködésével még több lehetőséget teremthet népei gyarapodásáért.

Kövér László az ukrajnai háborúval kapcsolatban kiemelte, hogy Magyarország és Szlovákia kormánya is elkötelezett a béke mellett.

Úgy fogalmazott: 

nagy örömmel fogadjuk, hogy Ön is ezen az állásponton van, és biztos vagyok benne, hogy a köztársasági elnöksége alatt még erősebben hallathatjuk a béke hangját a kontinensünkön.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában