Megmozdulás

2024.02.16. 19:10

Erőszakba torkollott az influenszerek tüntetése: a demonstrálók a Fidesz székházhoz vonultak (videó)

A tüntetők közül nem mindenki vonult haza békésen, ahogyan azt Gulyás Márton baloldali aktivista kérte.

MW

Tüntetők a Hősök terén

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Kurucz Árpád

A Magyar Nemzet helyszíni tudósítója szerint a Hősök terén tüntetők egy része – körülbelül kétszázan – a Lendvai utcában található Fidesz-székházhoz vonult át, ahol a rendőrsorfallal néztek farkasszemet és a szokásos kormányellenes gyalázkodó szövegeket skandálták. Az egyik tüntetőnél fehér színű füstbomba volt.

Néhányan közben elindultak a Lendvai utca másik vége felé. A rendőrök egyik csoportja is az utca másik végéhez vonult. Nem sokkal ezután megérkeztek a rohamrendőrök is, kettéválasztották a tömeget. Felállt egy második rendősorfal, miközben a tüntetőket elkezdték a Hősök tere felé visszaszorítani.

Kiderült az is, hogy a pedagógusok nevében rendezett baloldali tüntéssorozatról jól ismert Egységes Diákfront aktivistái mentek neki a rendőröknek.

A Pesti Srácok operatőrét és riporterét körbevették a tüntetők, ha a rendőrök nem mentik ki onnan őket, akkor valószínűleg a lökdösődésnél súlyosabb tettlegesség éri őket.

Mivel a kedélyek este fél tíz körül lenyugodtak, és a 150 fős tömeg oszlani kezdett, információink szerint a BRFK úgy döntött, nem lesz tömeges igazoltatás, hagyják az engedély nélkül tüntetőket távozni. A lap úgy értesült, hogy a renitensek közül végül két főt igazoltattak. Nem sokkal később a rendőrségi csapatszállító kisbuszok is elhagyták a helyszínt. 

Pénzgyűjtéssel ért véget az influenszerek tüntetése a Hősök terén

A komoly balliberális háttérrel rendelkező, sok esetben LMBTQ-aktivista influenszerek nevével fémjelzett és civilnek nevezett tüntetésen a több ezres tömegben szinte az összes baloldali párt prominense megjelent. A tüntetés végén adománygyűjtő dobozok kezdtek körbejárni a helyszínen.

Baloldali politikusok egész sora lepte el a Hősök terét péntek este a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter lemondásához, közéletből való távozásához vezető kegyelmi-ügy miatti tüntetésen, amit néhány önmagát influencernek nevező, baloldali aktivista szervezett. Odakint most szörnyek járnak – kiállás az áldozatokért, a gyerekekért az egészséges társadalomért címmel szervezték a megmozdulást – írja a Magyar Nemzet.

A beszédeket megelőzően aktivisták kezdtek aláírást gyűjteni a kamarai hozzájárulás ellen, de ott voltak a PDSZ aktivistái is. A tüntetőknél ugyanazokat a plakátok voltak, mint a korábbi kormányellenes tiltakozások során. A rendezvény elején a baloldali politikusok közül megjelent Juhász Péter, valamint Demszky Gábor, volt liberális főpolgármester és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Gulyás Márton, a baloldali Youtube-csatorna, a Partizán műsorvezetője volt a demonstráció házigazdája.

A tüntetésen felszólalt Osváth Zsolt is, aki a gyermekvédelmi rendszer teljes reformjára szólította fel a kormányt: szerinte nincs pénz a rendszerben, nincsenek szakemberek, a gyerekek szinte éheznek, kevés a pénz ruhára és a zsebpénz is elenyésző. A baloldali megmondóember azzal vádolta a kormányt, hogy összemossa a homoszexualitást a pedofíliával. 

Osváth Zsolt (Zshow Time) 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Beszéde végén arra kérte a jelenlévőket, hogy vegyék elő a telefonjaikat és kövesse be a legújabb Instagram-oldalát.

A célja ezzel az, hogy a kormány helyett tudjanak cselekedni a gyermekvédelem érdekében, igaz nem ígért megoldást, mert nekik erre nincs anyagi forrásuk.

Szabó Máté (Fókuszcsoport/Jólvanezígy) úgy látja, hogy a kegyelmi ügy óta szörnyek járnak odakint. Az elmúlt 30 évben senkinek se kellett megoldania a gyermekvédelem rendszerét – vélekedett a youtuber. A felelősök félnek, ezért szerinte fent kell tartani a témát, míg nem lesz megoldás.

SZABÓ Márton
Szabó Márton (Jólvanezígy)
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Az influenszer szerint, amíg az állam nem képes ellátnia feladatait, addig három kérdést kell elküldenie mindenkinek a választott képviselőjéhez: Mit tesz a kormány azért, hogy a kormány emberhez méltó körülmények között nőhessen fel? Mit tesz a kormány a minőség oktatásért? Mit tesz azért, hogy minden gyerek bizalommal fordulhasson valakihez, ha bántják? Kérése azért is pikáns, mert a megjelent – többségében budapesti – tüntetők választott képviselője jó eséllyel baloldali párt színeiben politizál.

Az utolsó felszólaló a szervező, Pottyondy Edina volt, aki az elmúlt napok legrosszabb klubrádiós hagyományát folytatta: egyenesen szörnynek nevezte a lemondott államfőt és a magyar államot is. Szerinte a társadalom sem jobb, mert csendben tűr. Nehezményezte, hogy nem tudni pontosan kik kaptak kegyelmet a távozó köztársasági elnöktől. „Lecseréltek két lélegző golyóstollat” – utalt a szervező Novák Katalin és Varga Judit lemondására. Valódi gyermekvédelmet, jobb oktatást, tisztességes bért követelt az oktatás-nevelésben dolgozóknak.

Pottyondy Edina youtuber, a Momentum egykori elnökségi tagja 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A mostani tüntetés valaminek a kezdete, reményt ad,  a mostani ügyben a magyar társadalmat maga mellé állíthatják a változást akarók – emelte ki az ex-momentumos Pottyondy.

Gulyás Márton a tüntetés végén akciót hirdetett meg egy meg nem nevezett hajléktalan, bántalmazott fiatal részére. A céljuk, hogy vasárnapig 25 millió forintot gyűjtsenek neki egy alapra, amelyből lakást vásárolnak – mert Gulyás szerint–, ezt elmulasztotta a magyar állam. A tüntetés zárásaként a tömeg elénekelte a Himnuszt, majd kis pénzgyűjtődobozok indultak útjára.

Adománygyűjtés a tüntetésen 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A cikk IDE KATTINTVA folytatódik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában