Figyelni kell rá

2024.02.07. 21:13

Hornung Ágnes: a Nemzeti Demencia Programmal a betegség súlyosságára és a prevencióra akarják felhívni a figyelmet

A Nemzeti Demencia Program célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség súlyosságára és a prevencióra - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

MW

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Gyermek elsősegély mobiltelefonos applikáció bemutató sajtótájékoztatóján a Bethesda Gyermekkórházban 2024. január 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Hornung Ágnes a Demencia Társadalmi Tanács második ülését követő sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a tanács véleményezte a Nemzeti Demencia Programot, következő lépésként a nagy egyházakat szeretnék bevonni az egyeztetésbe. Ezt követően kerül a program a döntéshozó fórumok elé.

Kiemelte:

 a Nemzeti Demencia Program támogatja a széles körű ismeretbővítést. 

Szeretnének segíteni azoknak a családoknak, amelyekben van demens beteg. A programban az otthongondozással és a szakintézményi ellátással is foglalkoznak - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 

a demencia "korunk népbetegsége", amelyben a személyiség és a mentális állapot megváltozása nagy terhet ró a családokra, a hozzátartozókra.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a prevenció fontosságát emelte ki a sajtótájékoztatón.

A primer prevencióhoz egészséges életmódra van szükség, társadalmi felelősség, hogy erről minél többen megfelelő információhoz jussanak - hangsúlyozta. Példaként említette, hogy 

a demencia kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy az időben fel nem ismert halláskárosodás.

A szekunder prevencióban, azaz a betegség korai felismerésében a védőnői és a háziorvosi rendszernek van felelőssége - tette hozzá, kiemelve, hogy korai felismeréssel lassítható a demencia folyamata.

Egervári Ágnes neurológus, neuropatológus, a Boldog Gizella Alapítvány igazgatója azt emelte ki, hogy a betegeket a demencia egy sajátos világba zárja be. Úgy fogalmazott:

 "fel kell vértezni" a hozzátartozókat információkkal, hogy felismerjék a magukat már nehezen kifejezni tudó betegek szükségleteit. 

Fontosnak nevezte azt is, hogy az érintett családok, hozzátartozók tájékoztatást kapjanak, és így a betegség tüneteivel meg tudjanak birkózni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában