Remek eredmény

2024.02.07. 16:31

Élen jár hazánk egy fontos zöldenergia mutatóban

Egy szerdán közzétett elemzés szerint Görögország (18,83 százalék) után 18,16 százalékkal Magyarországon a második legnagyobb a napenergia aránya az áramtermelésben. "A tavalyi bővülés mértékében is csak a görögök büszkélkedhetnek a miénknél kedvezőbb adattal, a magyar mutató közel kétszerese a 9,1 százalékos uniós átlagnak " - közölte szerdán a Facebook-oldalán az Energiaügyi Minisztérium.

MW

Napraforgó alakú, napkövető rendszerrel ellátott napelem telep a Zala megyei Nagypáliban

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Azt írták, a zöldenergia termelés és tárolás további térnyerését hathatósan alapozzák meg az elmúlt években létrejött óriási napenergia-kapacitások. A naperőművek összes beépített teljesítménye tavalyelőtt ( mintegy 1100 megawatt) után tavaly is rekordmértékben, több mint 1600 megawattal nőtt Magyarországon. Háztartási méretű kiserőműből a 2030-ra várt 200 ezerhez képest már most több mint negyedmillió üzemel hazánkban - ismertették.

Kiemelték: 

a kormány a jelenleg futó Napenergia Plusz Programmal segíti a magyar családokat a zöldenergia hasznosításában. 

A tárolót is tartalmazó modern napelemes rendszerek telepítéséhez ingatlanonként akár 5 millió forint nyerhető el. A több mint 25 ezer jelentkező közül mintegy 3300-an már a vállalkozási szerződések kitöltésénél tartanak, és több mint 200 támogatási kérelem is beérkezett. A vállalatok egy önálló kiírásban igényelhettek állami hozzájárulást ipari energiatárolók létesítéséhez - hívták fel a figyelmet.

A bejegyzésben közölték: a két felhívásban összesen 137 milliárd forinttal támogatott fejlesztések elősegítik a klímavédelmi vállalások teljesítését, tehermentesítik az áramhálózatot. Emellett hozzájárulnak a zöldenergia arányának növeléséhez a nemzeti energiamixben, erősítik Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát. A magyar gazdaság jövője a zöldenergia - zárta Facebook-bejegyzését az Energiaügyi Minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában