Agresszív környezetvédők

2023.09.24. 09:00

Drasztikus mértékben nőtt a radikális klímaaktivisták által elkövetett bűncselekmények száma

A radikális klímavédők által elkövetett bűncselekmények új csúcsra törnek. Egy több mint 40 német szövetségi és tartományi hatóságból álló munkacsoport idén már 163 radikális esetet regisztrált, ami 300 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

MW

Tüntető környezetvédők és a település kiürítését végző rohamrendőrök a németországi Erkelenz környékén fekvő faluban, Lützerathban 2023. január 12-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

A szövetségi kormány eközben mélyen hallgat, legalábbis az Alternatíva Németországért (AfD) szövetségi parlamenti frakciójának kérdésére a kormány nem kívánt konkrét esetekről nyilatkozni. 

A szociáldemokrata–zöld–liberális koalíció arra hivatkozott, hogy az állam jóléte iránti aggodalmak akadályozzák a nyilvánosságra hozatalt.

A szövetségi kormány ugyanakkor azt megerősítette, hogy a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal megfigyeli, hogyan próbálják erőszakorientált baloldali szélsőségesek befolyásolni a klímamozgalom szereplőit – írja a V4NA

A hatóságok úgy vélik, az úgynevezett intervencionista baloldal (IL) meghatározó szerepet játszik ebben. Az IL évek óta számos alkotmányvédelmi szerv megfigyelésének tárgyát képezi, és többek között a 2017-es hamburgi G20-csúcstalálkozón történt, több száz sérült rendőrrel járó tömeges zavargásokért is felelősnek tartják. 

Vésővel próbálja kiszabadítani egy rendőr az Utolsó generáció (Last Generation) nevű környezetvédő csoport egyik tagjának aszfalthoz ragasztott kezét Berlinben, 2023. május 22-én
Fotó: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

A szövetségi kormány nem nyilatkozott a különösen ismert Fridays for Future és Last Generation csoportokról. Ennek oka a kormány szerint, hogy az információszolgáltatás akadályozhatja az alkotmányvédelmi hatóságok jövőbeni munkáját.

Ezzel egyidejűleg nőtt a politikai indíttatású bűncselekmények száma az éghajlati altémakörben. Augusztus 1-jéig a szövetségi kormány 1144 esetet regisztrált. A leggyakoribb bűncselekmény a tulajdon elleni károkozás volt 372 bűncselekménnyel, amelyet a kényszerítés, illetve fenyegetés követett 271 bűncselekménnyel. Ezenkívül a szövetségi kormány 129 erőszakos bűncselekményt sorolt fel. Ebből 57 esetben testi sértés, 21 esetben pedig gyújtogatás történt. A szövetségi kormány válaszából nem derül ki, hogy pontosan mely csoportok követték el ezeket a bűncselekményeket.

Martin Hess, az AfD belügyi szakértője már idén januárban figyelmeztetett a klímaaktivisták további radikalizálódására. Szerinte a szociáldemokrata belügyminiszter, Nancy Faeser tétlensége okozta a kialakult helyzetet.

Aki ilyen makacsul nem hajlandó szembenézni a tényekkel, az kedvez az aktivisták időközben teljesen féktelen radikalizálódásának, és bűnrészessé teszi magát a jövőbeni bűncselekményekben

– mondja az AfD politikusa a Junge Freiheit című német portálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában