Kilátások

2023.08.11. 07:38

A jobboldal lehet a jövő évi EP-választások nagy győztese

A Magyar Nemzetnek a XXI. Század Intézet vezető elemzője arról beszélt, a jobboldali pártok előretörése egyértelműen jelzi, hogy a választópolgárok változást szeretnének.

MW

A természet helyreállításáról szóló jogszabályról kialakított tárgyalási álláspontról szavaznak a képviselők az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2023. július 12-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

A centrista pártcsaládok kárára növelheti mandátumainak számát az európai jobboldal a 2024-es európai parlamenti (EP-) választásokon – számolt be a brüsszeli Politico hírügynökség. A pártcsaládok támogatását folyamatosan mérő hírportál szerint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) lehetnek a harmadik legnagyobb politikai erő a jövő nyáron esedékes választásokat követően, ha most tartanék a voksolást 89 mandátumot szereznének – ezzel egálban lennének a többek közt Emmanuel Macron francia elnök pártját magába foglaló Újítsuk meg Európát! (Renew) pártcsaláddal. 

Az ECR – amelyben helyet foglal a lengyel Igazság és Jog (PiS) kormánypárt, valamint Georgia Meloni vezette Olasz Testvérek is – így huszonhárommal növelné képviselői számát a 2019-es választások eredményeihez képest. 

A szintén jobboldali, a német Alternatíva Németországért (AfD) által vezetett Identitás és Demokrácia (ID) pártcsalád is jelentősen erősödött az elmúlt 5 évben, jelenleg 77 mandátumot zsebelnének be. A legrosszabbul egyébként a Zöldek járnának, akik 24 helyet veszítenének.

A jobboldali pártok előretörése egyértelműen jelzi, hogy a választópolgárok változást szeretnének, fordulatot várnak mind az országuk, mind Európa szintjén

− fogalmazott a Magyar Nemzetnek Halkó Petra. A XXI. Század Intézet vezető elemzője elmondta, a nyugati fősodrú média hiába igyekszik befolyásolni az információáramlást a kulcsfontosságú ügyekben, az emberek a saját bőrükön tapasztalják a jelenlegi, baloldali európai vezetés döntéseinek következményeit. – Erre remek példa az Oroszország ellen hozott szankciók esete – mutatott rá. Hozzátette: 

a nyugati liberális paradigma mentén zajló politikai döntéshozatal nincs összhangban az emberek elvárásaival, sőt, többed rangú polgárokká váltak a saját országukban vagy Európában, és erre kifejezetten rávilágítottak a közelmúlt és a jelen válságai.

Ezzel szemben a jobboldalon a józan ész politikája áll. 

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában