Ukrán válság

2023.07.30. 07:27

Az ukrán elnök szerint elkerülhetetlen a háború átterjedése Oroszország területére

522. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Dróntámadásban megrongálódott irodaépület Moszkva belvárosában, ahol két épületet találat ért, és roncsokat találtak a védelmi minisztérium közelében 2023. július 24-én

Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Fotó: Makszim Sipenkov

Az ukrán elnök szerint elkerülhetetlen a háború átterjedése Oroszország területére

Elkerülhetetlennek és igazságosnak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi videóüzenetében azt, hogy a háború fokozatosan átterjedjen Oroszország területére.

Az orosz agresszió kudarcot vallott a csatatéren. Ma van az 522. napja annak, hogy folytatódik az úgynevezett különleges hadművelet, amelyre az orosz vezetés egy-két hetet adott. Ukrajna egyre erősebb. A háború fokozatosan visszatér Oroszország területére, jelképes központjaira és katonai bázisaira, és ez elkerülhetetlen, természetes és abszolút igazságos folyamat

 - hangoztatta az államfő.

Az elnök ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy "az idei télen az orosz terroristák még csapásokat mérhetnek energetikai és más létfontosságú ukrajnai létesítményekre". "Nagyon fontos ezért, hogy a helyi önkormányzatok országszerte már most, vagyis a nyár alatt és szeptemberben a lehető legaktívabbak legyenek mindenben, amit az év hideg hónapjai előtt meg kell tenni" - hangsúlyozta Zelenszkij.

Ferenc pápa a fekete-tengeri gabonaszállítás újraindítását sürgette

A háború mindent elpusztít, a gabonát is - hangoztatta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében, mellyel Oroszországtól a gabonaszállítás helyreállítását szorgalmazta a Fekete-tengeren keresztül.

Ferenc pápa az Úrangyala-imádság utáni beszédében ismét az általa mártírnak nevezett Ukrajnáért imádkozott.

Kijelentette, a háború mindent elpusztít, a gabonát is, ami "Isten elleni súlyos sértés, mivel a gabona Isten ajándéka az emberiség éhségének csillapítására".

A katolikus egyházfő hozzátette, a gabona nélkül éhező több millió férfi és nő kiáltása elér egészen a mennyekig.

Ferenc pápa azt mondta, az Oroszországi Föderáció hatóságaihoz fordul annak érdekében, hogy álljon helyre a fekete-tengeri kezdeményezés, vagyis a korábbi gabonamegállapodás, és a gabona szállítása biztonságos legyen.

Oroszország júliusban nem hosszabbította meg a lejáró megállapodást, amely a fekete-tengeri gabonaszállítmányok biztosítására vonatkozott.

Ukrán városi tanács: orosz rakéta talált el egy iskolát, áldozatok

Orosz rakétatalálat érte az északkelet-ukrajnai Szumi megyeszékhelyen egy szakiskola épületét, aminek következtében az eddigi információk alapján két ember vesztette életét és húszan sérültek meg - közölte a városi tanács vasárnap a Facebookon.

A városvezetés közleményében hozzátette, hogy a sérültek közül hárman szorulnak kórházi ápolásra. Az oktatási intézmény egyik épülete megsemmisült a szombat esti támadásban, még tart a romok eltakarítása.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók beszámolóiból készített vasárnapi összefoglalójában azt írta, hogy az elmúlt napban kilenc ukrajnai megyét ért orosz támadás az ország északi, keleti és déli részében.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság közölte, hogy ebben a hónapban már harmadjára intéztek légitámadást az orosz erők a romániai határhoz közel eső, fekete-tengeri Kígyó-sziget ellen: az oroszok vasárnapra virradóan két azonosítatlan bombát dobtak le a sziget közelében.

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy megsemmisítették mind a négy Sahid típusú drónt, amellyel az éjjel az orosz erők támadást intéztek a déli Herszon és a keleti országrészen lévő Dnyipropetrovszk megye ellen.

Az ukrán vezérkar vasárnap reggeli helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége mintegy 480-nal megközelítőleg 245 700-ra nőtt. Az ukrán erők az elmúlt napban megsemmisítettek egyebek mellett 14 harckocsit, kilenc tüzérségi és egy légvédelmi rendszert.

Városi tanács: rakétatámadás érte Zaporizzsja városát

Rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Zaporizzsja városát, legalább ketten meghaltak, egy ember megsebesült - közölte helyi idő szerint szombaton a zaporizzsjai városi tanács titkára.

Anatolij Kurjev elmondta, a becsapódás során egy oktatási intézmény, egy bolt és egy emeletes épület rongálódott meg.

Az északkeleti Szumi körzetéből szintén orosz rakétatámadást jelentettek, a helyi hatóságok szerint a támadásban egy ember életét vesztette.

Az Ukrinform ukrán hírügynökség jelentése szerint az utóbbi 24 órában támadás érte Herszon és Harkiv megyét is, többen megsebesültek és anyagi károk is keletkeztek, pontos számokat azonban nem közölt.

Az ukrajnai hadsereg szombaton bejelentette, támadást intézett a Herszon megyét a Krím félszigettel összekötő, orosz ellenőrzés alatt álló csongari híd ellen, valamint sikeresen nyomult előre a kelet-ukrajnai Bahmut térségében.

Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes Telegramon azt közölte, az ukrán hadsereg "lassan, de biztosan" halad előre a déli régióban, Melitopol és Bergyanszk városa felé.

Hatalmas a Wagner-tábor Fehéroroszországban

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának legfrissebb jelentése szerint a július 19-én rögzített műholdfelvételek szerint mintegy 300 sátrat és 200 járművet azonosítottak a fehéroroszországi Tselben, ahol a Wagner-csapatok valószínűleg egy katonai táborban telepedtek le.

Hozzátették, hogy a látható járművek többsége teherautó és kisbusz, kevés páncélozott harcjárművel - írja a The Guardian.

A védelmi minisztérium szerint nem világos, hogy mi történt a Wagner által Ukrajnában használt nehézgépekkel, ami azt sugallja, hogy lehetséges, hogy ezeket vissza kellett adniuk az orosz hadseregnek.

Putyin bejelentette, hogy az orosz haditengerészet 30 új hajót kap idén

Vlagyimir Putyin elnök szerint az orosz haditengerészet 30 új hajót kap idén - írja a Reuters.

Putyin a bejelentést az éves haditengerészeti napi felvonuláson tette Szentpéterváron.

JEVMENOV, Nyikolaj; SOJGU, Szergej; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Sojgu védelmi miniszter és Nyikolaj Jevmenov tengernagy (b-j) az orosz haditengerészet napján megtartott szokásos éves parádén Szentpéterváron 2023. július 30-án
Fotó: Alekszandr Kazakov / Forrás: MTI/EPA/Pool/Szputnyik

A Kígyó-szigetet is bombázták az oroszok

Az oroszok két bombát lőttek ki az ukrajnai Kígyó-szigetre, amely 35 kilométerre van Odessza megye szárazföldi részétől – jelentette a Déli Műveleti Parancsnokság. Az oroszok emellett Herszon és Dnyipropetrovszk megyét is támadták.

Az oroszok Szumit lőtték

Orosz csapás érte az északkelet-ukrajnai Szumi városát, néhány órával a Moszkva elleni dróntámadások előtt.

A szumi támadásban legalább egy ember meghalt, öt pedig megsebesült - közölte az ukrán nemzeti rendőrség. Maryna Polosina szóvivő szerint az orosz erők csapása "egy oktatási intézményt" ért.

Szaúd-Arábiai békecsúcs az oroszok nélkül

Szaúd-Arábia augusztus elején békecsúcsnak ad otthont – írta az AP egy helyi tisztviselőre hivatkozva.

A csúcstalálkozóra a vörös-tengeri kikötővárosban, Dzsiddában kerül sor. Az AP azt írja, a csúcstalálkozón részt vesz Ukrajna, valamint Brazília, India, Dél-Afrika és több más ország is. A tisztviselő szerint Joe Biden adminisztrációjának magas szintű tisztviselője is jelen lesz. Az esemény tervezését Kijev felügyeli, és Oroszországot nem hívják meg – mondta a tisztviselő.

A Wall Street Journal, amely először számolt be a csúcstalálkozóról, azt közölte, hogy a megbeszélésekre augusztus 5-6-án kerül sor 30 ország részvételével.

Az orosz fegyveres erők hét ellenséges támadást vertek vissza Donyecknél

Az orosz Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy az orosz fegyveres erők hét ellenséges támadást sikeresen visszavertek Donyeck irányában.

Légiriadót jelentettek be Ukrajna déli és keleti részének egyes régióiban

Légiriadót rendeltek el Ukrajna hat régiójában az ország déli és keleti részén – derül ki az ukrán digitális átalakítási minisztérium online térképadataiból.

A térkép szerint a riasztó Cserkaszi, Poltava, Harkov, Kirovograd, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv régiókban szólal meg. Ezen kívül riasztás van a Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiók Kijev által ellenőrzött területein.

Mentőalakulatok tagjai a legutóbbi orosz rakétatámadásban megrongálódott épület romjai között az ukrajnai Dnyipróban 2023. július 29-én
Fotó: Arszen Dzodzajev / Forrás: MTI/EPA

Moszkvai polgármester: dróntámadás érte a várost

Ismét ukrán dróntámadás érte Moszkvát vasárnapra virradóra - jelentette be Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Telegramon.

Hatósági források szerint a támadás során egy ember megsebesült, az orosz főváros körüli négy repülőtér egyikén, Vnukovón pedig ideiglenesen felfüggesztették a forgalmat, emellett egy időre minden légi forgalmat leállította Moszkva fölött.   

Az orosz védelmi minisztérium "a kijevi rezsim terroristacselekményének" nevezte az akciót, hozzátéve, hogy a támadásban három drónt vetettek be. Az egyiket Moszkva mellett semmisítette meg a légvédelem, a másik kettő pedig lezuhant magától, kisebb károkat okozva az épületekben.   

Szobjanyin arról tájékoztatott, hogy két épület homlokzata sérült meg.

Egy ukrán lőszerraktárt robbantottak fel az oroszok Donyeckben

Az oroszok megsemmisítették a 24. ukrán dandárjának lőszerraktárát Donyeckben - írja a RIA Novosztyi.

Orosz vadászgépek lelőttek egy ukrán helikoptert

Orosz vadászgépek lelőtték az ukrán hadsereg Mi-8-as helikopterét a Donyeckben található Vozdvizhenka falu felett – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz légvédelmi rendszerek egy nap alatt 44 ukrán drónt semmisítettek meg Harkiv régióban, Luhanszkban, Donyeckben, Zaporizzsja és Herszon régiókban.

Putyin szerint ez akadályozza a békét

Vlagyimir Putyin az afrikai békekezdeményezésről beszélt egy sajtótájékoztatón, miután a kontinens vezetőivel találkozott Szentpéterváron.

Putyin szerint az afrikai javaslat a béke alapja lehet Ukrajnában, de az ukrán támadások megnehezítik a megvalósítását. Az orosz elnök azt mondta, a kezdeményezés egyik pontja a tűzszünet, de "az ukrán hadsereg támad, nagyszabású offenzív hadműveletet hajtanak végre, így nem szüntethetjük meg a harcot, amikor támadás ér bennünket."

Moszkva régóta állítja, hogy nyitott a párbeszédre, de Kijevnek el kell fogadnia az "új területi realitásokat".

Több mint 17 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7950 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 9990 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Dróntámadás érte Moszkvát

Három drón érte el az orosz fővárost, az egyik egy irodaházba csapódott, egy ember megsebesült - írta a The Guardian.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában