Nemzetközi normák

2023.06.15. 15:28

Fidesz EP-képviselőcsoport: Ukrajnának rendeznie kell a kisebbségi jogokat

A Velencei Bizottság június véleményében kimondta, hogy Ukrajna nemzeti kisebbségeiről szóló törvény nem tükrözi az ország nemzetközi kötelezettségvállalásait, ezért azt több pontban módosítani szükséges.

MW

Nikos Christodoulides, Ciprus elnöke mond beszédet mond az Európai Parlamentben Strasbourgban 2023. június 13-án

Forrás: AFP

Fotó: FREDERICK FLORIN

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság kimondta: az új ukrán kisebbségi törvény számos garanciát tartalmaz, azonban nem felel meg teljesen az európai és nemzetközi kisebbségvédelmi normáknak - emlékeztetett a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja az MTI-hez eljutatott közleményében csütörtökön.

A képviselőcsoport közölte: a Velencei Bizottság június 13-án közzétett véleményében kimondta azt is, hogy Ukrajna nemzeti kisebbségeiről (közösségeiről) szóló törvény nem tükrözi az ország nemzetközi kötelezettségvállalásait, ezért azt több pontban módosítani szükséges.

A közlemény Bocskor Andreát, a Fidesz EP-képviselőjét idézte, aki azt mondta: 

az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői számos esetben ismétlik meg azokat a már korábbi, 2017-es oktatási és 2019-es nyelvtörvényekre vonatkozó kritikákat, amelyeket az ukrán törvényhozók az új kisebbségi törvényben az ígéretek ellenére sem orvosoltak. 

A szöveg bírálja a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatásra vonatkozó meglévő jogainak szűkítését is, aránytalannak ítéli meg a kisebbségek anyanyelvhasználatának korlátozását. Noha legitim célkitűzésnek minősítik az ukrán mint államnyelv kiterjesztését, kiemelik, hogy azt az arányosság elve alapján és a kisebbségek jogainak sérelme nélkül kell megtenni - közölte.

Az EP-képviselő kiemelte ugyanakkor: a Velencei Bizottság véleménye nem terjed ki azokra az 1992-es kisebbségi törvény által még biztosított szerzett jogokra, melyeket az új 2022-es törvény már nem garantál. Ezek között szerepelt a kulturális autonómia, a nemzeti jelképek szabad használata, vagy a nemzeti kisebbségek azon joga arra, hogy történelmi, illetve jelenlegi lakhelyükön megőrizzék az életközegüket - emlékeztetett.

Bocskor Andrea kiemelte: a vélemény pozitív következménye, hogy az ukrán hatóságok egy évvel elhalasztották az uniós nyelven tanító nemzetiségi iskolák vonatkozásában az oktatási törvény 7. cikkének teljeskörű hatálybalépését, ezzel 2024. szeptember 1-ig meghosszabbították az átmeneti időszakot. Ez azonban nem jelenti a probléma maradéktalan megoldását, amit az uniós csatlakozási folyamatban remélhetőleg a közeljövőben sikerül megnyugtató módon rendezni - húzta alá.

Bízom abban, hogy Ukrajna komolyan fogja venni a Velencei Bizottság ajánlásait, és a korábbi, 2017-es és 2019-es kritikai megjegyzéseket is orvosolja

 - tette hozzá a fideszes politikus.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában