Reménykeltő

2023.06.11. 19:26

Haladékot kaptak az ukrajnai magyar iskolák: elhalasztják az ukrán nyelvre történő átállást

Jóváhagyta az ukrán parlament a hétvégén azt a törvénytervezetet, amely 2024. szeptember elsejéig elhalasztja az ukrán nyelvre történő átállást azokban az iskolákban, ahol az oktatás valamelyik európai uniós ország nyelvén folyik – írja a Magyar Nemzet a Kárpátalja.ma kárpátaljai magyar hírportálra hivatkozva.

MW

Szent István Líceum (Munkács)

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

A jogszabály részleiről az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál azt írta, hogy Ukrajna azon nemzeti kisebbségeihez tartozó személyek, akiknek nyelve az Európai Unió hivatalos nyelve is, és akik 2018. szeptember 1-je előtt kezdték meg az általános és középfokú oktatást az adott nemzeti kisebbség nyelvén, 2024. szeptember 1-jéig továbbra is az e törvény hatálybalépése előtti szabályok szerint részesülnek ilyen oktatásban, az ukrán nyelven oktatott tantárgyak számának fokozatos növelésével.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az oktatási intézményeknek az eredeti terveknek megfelelően idén még nem kell átállniuk az ukrán nyelvű tanításra, a hosszabbítás a magyar nyelvű oktatási intézményekre is vonatkozik. A törvénytervezet elfogadása mellett 262 képviselő szavazott, a javaslatot múlt héten nyújtották be ukrán parlamenti képviselők – írja a Magyar Nemzet

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában