Nem jön ki a matek

2023.04.05. 08:09

Számos megválaszolatlan kérdés van a baloldali buszbérlések körül

A Mandiner szerint a tavalyi nemzeti ünnepen tartott összellenzéki rendezvényen nem volt akkora tömeg, ami indokolta volna a rengeteg járművet, amelyeket a baloldaliak állítólag béreltek. Az ügyben ismeretlen tettes ellen tett bejelentést a NAV-nál Tényi István.

Videofelvételről készített kép az ellenzéki nagygyűlésről Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én

Forrás: MTI/MTVA

Mint ismert, a DatAdat Professional Kft. összesen több mint 50 millió forintot, míg a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) mintegy 40 milliót költött buszos utaztatásra, illetve személyszállításra tavaly márciusban. 

Csakhogy valami nem stimmel a megbízások körül - írja a Mandiner. A lap által megismert szerződés szerint a DatAdat és az MMM is a Fulvia Kft-t bízta meg a buszoztatás lebonyolításával.

A korábban Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat 150, egyenként ötvenfős buszt rendelhetett meg a már fentebb említett 50 millió forintért.

Márki-Zayék mozgalma 40 milliót költött buszos utaztatásra a Fulvia Kft-nél. Ez azt jelenti, hogy ha nagyságrendileg hasonló áron adta nekik a cég a szolgáltatást, mint a DatAdatnak, akkor az MMM körülbelül 120-125 ötvenfős buszt bérelhetett.

Csakhogy a cég honlapja szerint a vállalkozás elsősorban mikrobuszok és személyautók kölcsönzésével foglalkozik, ami arra utalhat, hogy maguk nem lettek volna képesek az elvállalt szolgáltatás nyújtására. 

Az Opten adatbázisa szerint mindenesetre a gépjárműkölcsönzés szerepel a tevékenységi körükben. Kérdés tehát adódik:

hogyan lennének képesek bőven több mint 200 ötvenfős autóbusz biztosítására?

Mint írják, ugyancsak kérdéseket vet fel, hogy

a tavalyi nemzeti ünnepen korántsem volt akkora tömeg az összellenzéki rendezvényen, ami indokolta volna a rengeteg járművet.

Számítasaik szerint ugyanis egy ekkora járműflottával akár 13-15 ezer ember szállítására is képesek lettek volna, ehhez képest még a baloldali médiában is nagy polémia keletkezett arról, valóban kellően sokan voltak-e az egyébként meglehetősen szűk Műegyetem rakparton. 

A lap kereste a cég ügyvezetőjét az Opten adatbázisban található elérhetőségén, de egyelőre nem kaptak válaszokat.

A NAV is beszállhat a nyomozásba

A Mandiner cikke nyomán Tényi István szerdán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságánál bejelentést tett „különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt”. Tényi szerint – bizonyítottság esetén – felmerülhet a költségvetési csalás bűntett gyanúja.

A vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérem

– zárta feljelentését Tényi. 

A Mandiner cikke ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában