Háború a szomszédban

2022.12.20. 06:00

Bakhmut védelmét próbálják áttörni az oroszok

300. napjához érkezett az orosz–ukrán háború.

Kisfiú várja édesanyját, amíg leveszi a csomagokat a Hersonból Hmelnickijbe tartó vonatról a Hmelnickij pályaudvaron 2022. december 19-én

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Artur Widak

Olasz újságírók szerint orosz katonák szándékosan lőttek az autójukra

Két olasz újságíró videófelvételen arról beszélt kedden, hogy az orosz erők szándékosan lőttek rájuk a kelet-ukrajnai Herszonban – jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

„Egy lövedék megrongálta a gépkocsit, tűz alatt voltunk, majd sikerült épségben kiszállni a járműből. Én véreztem, de a sérülés nem volt súlyos” – mondta a kollégájával, Niccolo Celestivel közösen készített felvételen Claudio Locatelli riporter.

„Ha kinyitottam volna az ajtót, akkor elveszíthettem volna a lábam, vagy még rosszabb történik. Az autón jól látható jelzés volt, hogy újságírókat szállít. Az ellenünk intézett támadás – tekintettel a helyszínre és a hevességére – szándékos volt” – mondta az újságíró.

„A lövések a Dnyeper túlpartjáról jöttek, ahol az orosz katonák vannak” – ismertette.

„Nincs mentség arra, hogy rálőnek a sajtósokra. Szerencsés vagyok, hogy megúsztam” – hangsúlyozta.

A videón az állítólagos támadás több pillanata, valamint a gépkocsi golyó által összezúzott ablaka látható.

Franciaország újabb fegyvereket szállított Ukrajnának

Rakétavetőket és Crotale légvédelmi rakétarendszereket szállított Ukrajnának Franciaország legutóbb, és 2023 elején folytatja a szállításokat – közölte Emmanuel Macron francia elnök a TF1 és a LCI televíziók által kedden sugárzott interjúban.

„Az elmúlt napokban Franciaország a korábbi szállítmányokon túl további fegyvereket – rakétavetőket, Crotale légvédelmi rakétarendszereket és felszereléseket – szállított Ukrajnának” – mondta Macron az egyiptomi partok közelében hajózó Charles de Gaulle repülőhordozó fedélzetén.

„(Sébastien Lecornu) védelmi miniszterrel azon is dolgozunk, hogy az első negyedévben ismét szállíthassunk hasznos fegyvereket és lőszereket, hogy az ukránok védekezni tudjanak a tüzérségi támadásokkal szemben” – tette hozzá az elnök, aki kedden regionális csúcstalálkozón vett részt Jordániában.

A tervezett szállításokban szerepelnek Caesar önjáró lövegek. Ezekkel kapcsolatban Macron számot nem közölt, csak annyit mondott, hogy az a Dániával most folyó tárgyalásoktól függ, mert az Ukrajnának szállítandó Caesarokat eredetileg Dánia rendelte meg magának.

Az ukrajnai háború februári kezdete óta Franciaország egyebek mellett tizennyolc 155 milliméteres, 40 kilométeres hatótávolságú, teherautóra szerelt Caesar löveget, páncéltörő rakétákat és VAB páncélozott személyszállító járműveket szállított Ukrajnának.

MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia államfő
Fotós: Vadim Ghirda / Forrás: MTI/AP

A frontra látogatott Bahmutnál az ukrán elnök

Előre be nem jelentett látogatást tett kedden a fronton, a Donyec-medencei Bahmutnál Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, dicsérve az ott harcoló katonák emberfeletti kitartását.

Az elnöki hivatal által közzétett videón a terepruhás államfő egy romos gyárépületben kitüntetéseket adott át katonáknak.

Zelenszkij a harci szellem megőrzésére szólította fel a katonákat. A háború előtt 70-80 ezer lakosú Bahmutnál több mint négy hónapja dúlnak a harcok az ukrán és az orosz hadsereg között, egyre inkább kimerítve egymás erejét.

„Biztassátok a mellettetek lévőket, akik talán gyengébbek!” – mondta Zelenszkij, miközben tüzérségi tűz robaja hallatszott a távolból.

„Kelet-Ukrajna a végsőkig kitart” – írta Zelenszkij a videó kisérőüzenetében a Telegramon.

„Az ádáz harcokban és sok emberélet árán mindnyájunk szabadságát védik. Bahmut védői megérdemlik a legodaadóbb támogatásunkat és a legmélyebb hálánkat. Ezért vagyok ma itt. Emberfeletti teljesítményt nyújtanak. Ők a mi erőnk és a mi hőseink” – tette hozzá.

Nincs bizonyíték rá, hogy Oroszország újabb offenzívát tervezne Fehéroroszországból

Az elmúlt napokban ukrán tisztviselők figyelmeztettek, hogy Oroszország újabb offenzívát indíthat fehérorosz területről.

A spekulációk akkor erősödtek fel, amikor Vlagyimir Putyin Minszkbe utazott, hogy fehérorosz kollégájával tárgyaljon.

Ukrajna szerint azonban egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Moszkva megkezdte volna egy új inváziós erő összeállítását vagy hogy Fehéroroszország is aktívan bevonódna a háborúba – írja a Sky News.

„Úgy gondolom, hogy Fehéroroszország vezetésének nem áll érdekében, hogy elpazarolja a katonai potenciálját” – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

A tervezettnél is több pénzt szán Ukrajnának az Egyesült Államok 2023-as költségvetése

Az Egyesült Államok költségvetése 45 milliárd dollárt (18 ezer milliárd forint) szán Ukrajna támogatására 2023-ban – olvasható a kedden megjelent költségvetési törvénycsomag tervezetében, melyről a héten kell szavaznia a szövetségi törvényhozásnak.

A 2023-as pénzügyi év kiadási tervezetének Ukrajnára vonatkozó fejezetében a többi között szerepel 11,9 milliárd dollár, ebből az amerikai hadsereg fegyverkészleteit pótolnák. Február 24-e, a háború kezdete óta az ukrajnai szállítások jó része az amerikai saját készletekből történt.

Kilencmilliárd dollár az Ukrajnai Biztonsági Segítségnyújtás Kezdeményezés révén jut el Ukrajnába kiképzési, hírszerzési és egyéb tevékenység finanszírozására. Csaknem 7 milliárd dollárt az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága használhat fel saját műveletekre, hírszerzési feladatok támogatására és eszközök beszerzésére.

A szövetségi költségvetés emellett tartalmaz 2,47 milliárd dollár humanitárius segítségnyújtást, 13 milliárd dollár gazdasági támogatást, valamint elkülönítenek 2,4 milliár dollárt az ukrajnai menekültek egyesült államokbeli integrációjának segítésére.

Az összesen 45 milliárd dollár Ukrajna számára szóló szövetségi forrás 8 milliárd dollárral haladja meg azt az összeget, amelyet Joe Biden elnök erre a célra kért a Kongresszustól.

A Fehér Ház üdvözli a törvényhozás javaslatát a támogatás növelésére – reagált a hírre John Kirby, a Nemzetbiztonsági Bizottság kommunikációs koordinátora kedden egy sajtóbeszélgetésen, és köszönetet mondott a törvényhozás rugalmasságáért, amely lehetővé teszi Ukrajna folytatódó támogatását. Azt is hozzátette, hogy napról napra haladnak a segítségnyújtásban, Ukrajna pillanatnyi szükségleteit szem előtt tartva, amelyek most elsősorban a légvédelmi képességeket érintik.

A szóvivő kijelentette, hogy már eddig is több fejlett légvédelmi rendszert bocsátottak Ukrajna rendelkezésére, de továbbra sem erősítette meg azt a sajtóhírt, hogy döntés született volna Patriot nagy hatótávolságú rakétarendszer szállításáról.

Az Egyesült Államok költségvetésének elfogadási határideje péntek. A szövetségi intézményeinek finanszírozásáról szóló, összesen 1,7 ezer milliárd dollár kiadást részletező törvénycsomag elfogadásának eredeti határideje december 16-a volt, amit az utolsó pillanatban egy külön törvénnyel meghosszabbítottak. Ez biztosítja a héten a szövetségi intézmények átmeneti működését, valamint haladék a demokratáknak és republikánusoknak a megegyezésre. Amennyiben határidőre nincs elfogadott költségvetés, finanszírozás híján leállnak alapvető szövetségi intézmények.

SZENT ANDRÁS
Az Ukrajna elleni orosz háborúban Ukrajna oldalán harcoló és ott elesett 35 éves varsói Daniel Sztybert búcsúztatják a varsói Szent András apostol templomban, az előtérben egy lövész testvériség történelmi ruhás tagjai tisztelegnek 2022. december 20-án
Fotós: Michal Dyjuk / Forrás: MTI/AP

Brazília új vezetője telefon beszélt Putyinnal

Luiz Inacio Lula da Silva megválasztott brazil elnök közölte, hogy telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal – megjegyezte, hogy az orosz elnök gratulált neki a választási győzelméhez és reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti kapcsolatok megerősödnek a jövőben – írja a Sky News.

„Brazília visszatért, párbeszédet keres mindenkivel, és elkötelezett az éhezés nélküli, békés világ megteremtése mellett” – mondta Lula, aki január 1-jén veszi át a hivatalban lévő Jair Bolsonaro helyét.

Ukrán harci gépek és helikopterek lelövéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Donyeck térségében az orosz csapatok folytatták offenzívájukat, és az elmúlt nap folyamán a régióban lelőttek három ukrán harci gépet és két helikoptert – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők Kupjanszk irányában mintegy harminc katonát és három járművet, Liman irányában mintegy félszáz katonát – köztük három diverzáns- és felderítő csoport tagjait –, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót, Donyeck térségében több mint száz katonát, négy csapatszállító harcjárművet és két egyéb járművet, a donyecki régió déli részén pedig mintegy hetven halottat és sebesültet – köztük egy diverzáns- és felderítő csoportot –, három páncélozott harcjárművet és két kisteherautót veszítettek.

Hatvan generátort küldött Ukrajnába a Baptista Szeretetszolgálat

Hatvan közösségi ellátást biztosító generátort és nyolc invertert indított útnak kedden Kárpátaljára és Kijevbe a Baptista Szeretetszolgálat a Hungary Helps programmal való együttműködésben – közölte a segélyszervezet az MTI-vel, azt is jelezve, hogy a következő hetekben további tizenöt nagyteljesítményű intézményi generátort is küldenek a térségbe.

A közleményben idézték Azbej Tristant, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkárát, aki szerint a közelmúltban arról tájékoztatták az ukrajnai partnerek, hogy egyre súlyosbodik az a válság, amit az energetikai infrastruktúra lerombolása okoz.

„Ezért nagyon fontos az a segítség, amit útnak indítunk. A generátorok közül tíz Kárpátaljára, ötven pedig Kijevnek abba a külvárosába kerül, amit súlyosan érintett a háború. Ez az adomány amellett, hogy a szó szoros értelmében életmentő is lehet, a magyar emberek szolidaritását fejezi ki” – fogalmazott az államtitkár a kommüniké szerint.

Az írásos összegzésben kitértek arra is, hogy Tiszabecsen a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai tíz hónapja folyamatosan várják az Ukrajnából menekülőket. Csak ott több mint 30 ezer menekültet fogadtak, étkeztettek, láttak el a legszükségesebbekkel. Munkatársaik március óta – a Karitatív Tanács másik öt segélyszervezetével közösen – Budapesten, a BOK csarnokban kialakított humanitárius tranzitponton is a nap 24 órájában várják a segítséget kérőket. A Baptista Szeretetszolgálat több száz menekült számára több helyszínen szállást, étkezést és higiéniai ellátást biztosít, segíti a munkához jutást, az egyedül érkező középiskolai diákok számára kollégiumi elhelyezést nyújt, gyermekeket táboroztat – írták.

Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által 2022. december 19-én közreadott képen tűzoltók egy kijevi infrastrukturális létesítményt oltanak egy orosz dróntámadás után
Fotós: Pavel Petrov / Forrás: MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat

Valami készül: összeül az orosz védelmi minisztérium

Vlagyimir Putyin december 21-én jelen lesz a védelmi minisztérium ülésén, ahol kielemzik és megvitatják a hadsereg 2022-es teljesítményét és kitűzik a 2023-as célokat. Az Izvesztija kiemeli, hogy az ülésen beszédet mond majd Szergej Sojgu védelmi miniszter is.

Kigyulladt egy Kárpátaljára tartó orosz gázvezeték, többen meghaltak

Robbanás nyomán tűz ütött ki kedden az Urengoj–Pomari–Ungvár gázvezeték csuvasföldi szakaszán, 

az incidensben három gázipari munkás életét vesztette, egy pedig megsérült.

Erről a TASZSZ orosz állami hírügynökség a helyi mentőszolgálatra hivatkozva számolt be. A katasztrófavédelmi szolgálatok a gázvezetékből kicsapó fáklyalángot már eloltották, a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata szerint.

A londoni székhelyű ICE tőzsde adatai szerint a történtek hírére közel 1260 dollárra ugrott a földgáz ezer köbméterének ára Európában. A teljes áremelkedés a nap eleje óta meghaladja az 5 százalékot.

Az Urengoj–Pomari–Ungvár gázvezeték 1983-ban épült, hogy földgázt szállítson Közép- és Nyugat-Európa országaiba. A csővezeték a TASZSZ szerint a Kurszk megyei Szudzsa gázmérőállomás közelében keresztezi az orosz–ukrán határt, majd a gáztranzitszállítás elsősorban az ukrán–szlovák határhoz közeli ungvári, a magyar határ közelében lévő beregszászi és a romániai határon lévő tekeházi kompresszorállomáshoz történik.

Kijev: közel százezer orosz katona halt vagy sebesült meg a háborúban

Közel százezer orosz katona halt vagy sebesült meg az ukrajnai háborúban – közölte az Ukrinform ukrán hírügynökség a vezérkar Facebook-bejegyzésére hivatkozva kedden.

Csak hétfőn 430-cal bővült a halott vagy sebesült orosz katonák száma. Emellett mintegy háromezer ellenséges tankot, hatezer páncélozott harci járművet, 281 repülőgépet, 266 helikoptert, 1960 tüzérségi rendszert, 410 rakéta-sorozatvetőt, 16 hadihajót és 1680 drónt és 653 robotrepülőgépet semmisítettek meg az ukrán erők.

Az adatokat független forrásból nem lehetett ellenőrizni.

Eközben heves harcokról érkezett hír az északkeleti Szumi megyéből, ahol az oroszok 83 támadást hajtottak végre több település ellen.

Donyeck megyében hárman meghaltak és öten megsebesültek az elmúlt napokban orosz támadásokban – közölte a megye kormányzója a Telegramon.

Az éjszaka folyamán a Harkiv megyei Izjum körzetre orosz rakétaeső hullott, amelynek következtében kigyulladt egy polgári ipari létesítmény. A támadások elsődleges célpontja Volcsanszk és Kupjanszk volt.

Emberek az újranyílt kijevi Függetlenség tere metróállomáson 2022. december 20-án 
Fotós: Felipe Dana / Forrás: MTI/AP

Kijevben továbbra is problémák vannak az áram-, az ivóvíz- és a távhőszolgáltatással – mondta el az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko. Az áramellátási nehézségek miatt kedden a metró egyes szakaszai sem működtek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkereste a bahmuti frontot, ahol katonai vezetőkkel találkozott és kitüntetéseket adott át a katonáknak – közölte az elnöki hivatal kedden.

Ukrán harci gépek és helikopterek lelövéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Donyeck térségében az orosz csapatok folytatták offenzívájukat, és az elmúlt nap folyamán a régióban lelőttek három ukrán harci gépet és két helikoptert – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők Kupjanszk irányában mintegy harminc katonát és három járművet, Liman irányában mintegy félszáz katonát – köztük három diverzáns- és felderítő csoport tagjait –, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót, Donyeck térségében több mint száz katonát, négy csapatszállító harcjárművet és két egyéb járművet, a donyecki régió déli részén pedig mintegy hetven halottat és sebesültet – köztük egy diverzáns- és felderítő csoportot –, három páncélozott harcjárművet és két kisteherautót veszítettek.

Andrej Marocsko, a luhanszki népi milícia sajtótisztje a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy 

az ukrán egységek Artemivszkban (Bahmutban) a felperzselt föld taktikájához folyamodtak, csapásokat mérve a még épen maradt lakóépületekre, közlekedési csomópontokra és szociális létesítményekre, noha a városban nincsenek orosz erők, a pincékben pedig civilek kerestek menedéket.

Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. december 20-án
Forrás: STRINGER/ Ukrán elnöki hivatal sajtóirodája / AFP

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a hadijelentés értelmében egy ukrán lőszerraktárra, 64 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 143 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között két, Közép-Ukrajnából a donyecki régióba átdobott Sz-300-as légvédelmi rádiólokációs állomást és egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-36-os ellentűzradart.

Az orosz légierő a donyecki régióban lelőtt két ukrán MiG-29-es repülőgépet és egy Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig egy Szu-25-ös repülőgépet, egy Mi-8-ast és öt drónt.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 347 repülőgépet, 186 helikoptert, 2689 drónt, 398 légvédelmi rakétarendszert, 7168 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 931 sorozatvetőt, 3693 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7674 speciális járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok kedden ukrán tüzérségi támadást.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy a Sebekino várost ért ukrán találatok következtében kedden egy ember megsebesült, és megszakadt az áramellátás. A település lakóinak egyharmada világítás nélkül maradt, az ipari zónában pedig raktárakat ért találat.

Felfüggesztették az ukrán polgári védelem helyettes vezetőjét

A varsói rendőr-főkapitányságon múlt héten felrobbant, Ukrajnában kapott ajándéktárgy miatt felfüggesztették Dmitro Bondart, az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) főnökhelyettesét – közölte kedden Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

Kaminski a Twitter-oldalán azt írta, hogy értesülése szerint a Jaroslaw Szymczyk tábornoknak, lengyel rendőrfőkapitánynak átadott ajándéktárgy robbanása ügyében bűnügyi eljárás indult Ukrajnában, Bondart pedig felfüggesztették.

A múlt szerdán Varsóban felrobbant ajándékot Szymczyk december 11-12-i ukrajnai munkalátogatása során kapta. A rendőrfőkapitány könnyű sérüléseket szenvedett, rövid kórházi megfigyelés után hazaengedték.

Hétfőn Szymczyk a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak az ő lehetséges felfüggesztéséről szóló sajtóértesülésekre reagálva elmondta: nem tervezi lemondását a robbanás kapcsán. Megköszönte ez ügyben Kaminski támogatását is. A belügyminiszter ugyanis kizárta Szymczyk menesztését, Piotr Müller kormányszóvivő viszont a nyomozás eredményeitől tette függővé az esetleges személyzeti következmények levonását.

A főkapitány a TVP Infónak elmondta: ukrajnai látogatása során hivatali partnerével, Ihor Klimenkóval, valamint a DSZNSZ-t irányító Szerhij Krukkal és Dmitro Bondarral találkozott. Mindkét találkozón egy-egy használt, partnerei állítása szerint üres és működésképtelen gránátvető csövet kapott.

Celebrations Of The Podkarpackie Provincial Police Day In Rzeszow
Jaroslaw Szymczyk 
Fotós: Artur Widak  / Forrás: NurPhoto / AFP

A Rzeczpospolita lengyel napilapnak Szymczyk hétfőn elmondta: 

az Ukrajnából hozott egyik tárgyat szerdán a varsói irodája melletti helyiségben át akarta helyezni, s amikor megemelte, a cső felrobbant.

Az Ukrinform ukrán hírportál által hétfőn idézett DSZNSZ-közlemény szerint az ajándékot hálából adták Szymczyknek. „Meg vagyunk győződve, hogy szó sem lehetett ártó szándékról” – írták.

Lengyelország már múlt héten magyarázatot kért az ukrán féltől.

Az ügyet az illetékes lengyel szolgálatok és az ügyészség is vizsgálják. A varsói kerületi ügyészség csütörtöki közleménye három embert, köztük Szymczyket említi kárt szenvedett személyként.

Putyin kitüntette az elcsatolt területek vezetőit

Állami kitüntetést adott át Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajnától idén elcsatolt területek megbízott vezetőinek kedden a moszkvai Kremlben.

Leonyid Paszecsnik, a Luhanszki Népköztársaság és Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a Hazáért Érdemrend legmagasabb, Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja és Vlagyimir Szaldo, Herszon megye kormányzója pedig a harmadik fokozatát kapta.

Az orosz államfő, aki az Ukrajna elleni háború harci cselekményeinek közvetlen részvevőit is kitüntette, azt hangoztatta egyebek között, hogy az orosz hadsereg a „különleges hadművelet” során kivételes példamutatást tanúsított a bátorság és az önfeláldozás terén. Putyin szerint Oroszország, amely többször is szembeszállt az ellenséggel és megvédte szuverenitását, „ma ismét ugyanezzel a kihívással néz szembe”.

Putyin egyébként szakmai ünnepük alkalmából felszólította az orosz biztonsági szerveket, hogy „tegyenek meg mindent, ami szükséges”, és biztosítsák az Oroszországhoz csatolt új régiók lakóinak maximális védelmét. Mint mondta, keményen el kell fojtani a külföldi hírszerző szolgálatok tevékenységét, és gyorsan azonosítani kell az „árulókat, kémeket és szabotőröket”. Kiemelte az államhatár védelmének fontosságát, valamint harcot hirdetett a militáns nacionalizmus, az erőszakra való felhívások és az etnikumok közötti viszály szítására irányuló provokációk ellen, amelyeket az orosz társadalom belső egységét fenyegető közvetlen veszélynek nevezett.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök 
Fotós: Szergej Bobilev / Forrás: MTI/AP/Kreml/Pool

Az orosz parlament alsóháza kedden elfogadott egy törvénytervezetet amely a Szent György-szalagot a katonai dicsőség jelképének, nyilvános meggyalázását pedig közigazgatási vétségnek vagy bűncselekménynek minősíti, amely magánszemély esetében akár 3 millió rubelig (jelenlegi árfolyamon mintegy 16,5 millió forint) terjedő pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. Jogi személy esetében a pénzbüntetés háromtól ötmillió rubelig (csaknem 27,5 millió forint) terjedhet. Ugyanez a bűncselekmény, ha a csoport előzetes összeesküvés útján vagy az interneten követi el, kettőtől ötmillió rubelig terjedő pénzbírsággal vagy öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A Szent György-szalag, amelyen három fekete és két narancssárga csík fut végig, az Orosz Birodalom, a Szovjetunió és Oroszország számos katonai kitüntetésén szerepel. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kezdetén, 2014-ben ezt a szimbólumot az ukrán biztonsági erők ellen harcoló milicisták és önkéntesek használták. Ukrajnában, Moldovában és a balti országokban betiltották a viselését.

Musk újabb tízezer Starlink terminált szállít Ukrajnának

Elon Musk amerikai milliárdos, feltaláló egyik vállalata, a SpaceX újabb tízezer Starlink műholdas internetes terminált szállít Ukrajnának segítségül, ha a háború miatt újabb nagyszabású villamosenergia-kiesés történne – közölte Mihajlo Fedorov ukrán digitális átállási miniszter a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva.

„A SpaceX és Musk gyorsan reagálnak a problémákra, és segítenek nekünk” – idézte a hírügynökség kedden az ukrán minisztert. Fedorov elmondta, hogy közvetlenül tárgyalt Muskkal. „Arról biztosított minket, hogy folytatja Ukrajna támogatását. Amikor legutóbb tömeges áramkiesés volt nálunk, még aznap írtam neki, ő azonnal reagált, és már tett is bizonyos lépéseket” – mondta Fedorov.

A miniszter szerint a következő hónapokban Ukrajna tízezer Starlink terminált fog kapni, amelyek internetes jeleket küldenek műholdon keresztül. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta az ukrán hatóságok eddig már 22 ezer Starlink terminált kaptak – hangsúlyozta Fedorov, hozzátéve, hogy az új szállítmányról még nem írták alá a szerződést. Mindazonáltal – mondta – több európai uniós ország kész finanszírozni a Starlink terminálok szállítását, így eddig a pénzügyi kérdések rendezve vannak. Ami a jövőbeni szállítmányokat illeti, finanszírozásukhoz további segítséget kell találni – tette hozzá.

Elon Musk február végén közölte, hogy hozzáférést biztosít globális Starlink műholdas kommunikációs rendszeréhez Ukrajna területén, és elküldte oda első termináljait. Október közepén arról tett bejelentést, hogy nem tudja a végtelenségig finanszírozni a Starlinket Ukrajnában, de később mégis azt közölte, hogy folytatja az ukrajnai finanszírozást, tekintet nélkül pénzügyi veszteségeire.

Több mint hárommillió forinttal támogat a Ficsak egy kárpátaljai gyermekotthont

A kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthont támogatja a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) az idei adventi adománygyűjtésén összegyűlt több mint hárommillió forinttal.

Király Nóra, a Ficsak alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az összegből az otthonban élő gyerekek karácsonyi kívánságait teljesítik, szentestére vacsorát kapnak és játszóházat biztosítanak számukra, valamint az épület szigetelését támogatják.

Király Nóra megjegyezte, nem gondolták, hogy ezekben a nehéz időkben, ilyen nehéz gazdasági helyzetben sem csökken az emberek adakozási kedve és ekkora összeget sikerül összegyűjteni.

Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott, a Ficsak kezdeményezése megmutatja, hogy Magyarországon milyen szépen és példaértékűen tud összefogni a civil szektor a cégekkel és a magyar állammal.

A jövőben is erősíteni kell ezt az összefogást, amelyet a kormány is minden eszközzel támogat, 2010. óta például majdnem háromszorosára nőtt a civil szervezetek költségvetési támogatása – mondta a miniszterelnöki biztos.

KIRÁLY Nóra; NYITRAI Zsolt; BÍRÓ Mária
Bíró Mária, a kárpátaljai Ráton működő, a támogatást kapó Szent Mihály Gyermekotthon vezetője jelképesen átveszi a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) idei adventi adománygyűjtésén összegyűlt több mint hárommillió forintot Király Nórától, a Ficsak alapítójától és Nyitrai Zsolttól, a kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztostól Budapesten 2022. december 20-án
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Nyitrai Zsolt emlékeztetett, tíz hónapja van nehéz helyzetben Ukrajna, a háborúban pedig több mint 150 ezer magyar honfitárs is érintett.

A háború senkinek sem jó, az egyéb rossz politikai döntések pedig mindenkit tönkretesznek, mégis egyedül Orbán Viktor miniszterelnök beszél arról, hogy az egyetlen megoldás az azonnali fegyverszünet és a béketárgyalás – mutatott rá Nyitrai Zsolt.

Hozzátette, addig is, amíg a béke megvalósul, Magyarország segít a rászorulókon: eddig több mint 31 milliárd forintot fordított a kormány Ukrajna támogatására, a menekülteknek humanitárius tranzitközpontot hozott létre és ingyenes utazást biztosít nekik a MÁV járatain, a hat nagy karitatív szervezetet pedig komoly anyagi támogatásban részesítette őket.

A sajtóanyag szerint az idén hetedik alkalommal rendezett jótékonysági adománygyűjtéshez majdnem harminc civil szervezet csatlakozott, mások mellett az Egyszülős Központ; a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány; a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS); a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). Herczegh Anita és lánya, valamint Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára koszorúkat és asztaldíszeket készített a jótékonysági vásárra, a Ringató pedig egy koncert bevételét ajánlotta fel. Az esemény fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök volt, aki a gyermekotthon Budapestre látogató lakóit vendégül látta a Sándor-palotában.

Új tankokat kaptak az oroszok

A Lenta beszámolója szerint a különleges műveleti zónában tartózkodó egységek modernizált T-90M Proriv típusú tankokat kaptak. Ezeket egyelőre még nem vetik be a fronton, előbb kiképzik a legénységet a használatukkal kapcsolatban.

Moszkva szerint oroszokat tartanak fogva Amerikában

Az orosz külügyminisztérium szerint jelenleg több mint 60 orosz állampolgár van börtönben az Egyesült Államokban koholt vádak alapján. Szerintük az amerikai hatóságok módszeresen vadásznak az oroszokra már évek óta, akiket aztán bebörtönöznek és törvénytelenül tartanak fogva. Hozzátették, hogy ez a trend egyértelműen növekedőben van, vagyis a háború kezdete óta még súlyosabb atrocitásokat követnek el oroszok ellen Amerikában.

Megindult a forgalom az ukrán-magyar határátkelőkön

Ismét folyamatos a ki- és beléptetés az ukrán–magyar határátkelőkön – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu-n.

A korábbi tájékoztatás szerint az ukrán oldalon történt informatikai hiba miatt 6 óra 30 perctől mindkét irányba szünetelt az átléptetés. A hiba megszüntetése után, két óra elteltével ismét zavartalanná vált a határforgalom minden ukrán–magyar átkelőn.

Kínai–orosz hadgyakorlat

Kína szerint a szerdán kezdődő kínai–orosz haditengerészeti gyakorlatok célja az együttműködés további elmélyítése a felek között, akiknek nem hivatalos Nyugat-ellenes szövetsége Moszkva ukrajnai inváziója óta erősödött – írja az AP.

A hadgyakorlatokat a Sanghajtól délre fekvő Csöcsiang tartomány partjainál tartják jövő keddig – áll a kínai keleti hadszíntér parancsnoksága közleményben.

Orosz hajók egy korábbi orosz-kínai hadgyakorlaton 2022. szeptember 5-én
Fotós: Kirill Kudryavtsev  / Forrás: AFP

Ez a közös gyakorlat arra irányul, hogy demonstrálja a két fél eltökéltségét és képességét a tengeri biztonsági fenyegetésekkel szembeni közös reagálásra – írta a kínai parancsnokság.

Kórházat ért találat Donyeckben 

Putyin: nehéz a helyzet az elcsatolt régiókban

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendkívül nehéznek nevezte a helyzetet Kelet-Ukrajna négy, szeptemberben Moszkva által illegálisan elcsatolt területén – Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában és Herszonban – írta a The Guardian.

Az orosz elnök a biztonsági szolgálatok napján beszélt erről, ahol utasította a Szövetségi Biztonsági Szolgálatokat (FSZB), hogy fokozzák az orosz társadalom és az ország határainak megfigyelését, hogy felvegyék a harcot a külföldről érkező új fenyegetésekkel szemben.

Informatikai hiba miatt szünetel a forgalom az ukrán–magyar határátkelőkön

Az ukrán oldalon történt informatikai hiba miatt szünetel a határforgalom minden ukrán–magyar határátkelőn – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu oldalon.

A tájékoztatás szerint 6.30 óra óta szünetel a ki- és beléptetés az ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyeken. Az ukrán fél közlése szerint a szakemberek már dolgoznak a hiba elhárításán.

A rendőrség a külföldre utazóknak azt ajánlja, hogy indulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével.

Bakhmut védelmét próbálják áttörni az oroszok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a donyecki Bakhmut továbbra is a „legforróbb pont” az egész 1300 kilométeres frontvonalból, mivel az orosz erők könyörtelenül próbálják áttörni az ukrán védelemet a városban.

Amerika figyeli a Fehéroroszországban állomásozó oroszokat

Az Egyesült Államok szoros figyelemmel kíséri az orosz katonai jelenlétet Fehéroroszországban – közölte Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy december 19-i tájékoztató során.

Az ukránok szerint az oroszok

Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők visszavonulnak a herszoni régióban a Dnyipro folyó keleti, bal partján fekvő területekről.

ISW: nem valószínű a fehérorosz beavatkozás

Az ISW amerikai agytröszt továbbra is úgy értékeli, hogy a fehérorosz beavatkozás az ukrajnai háborúban továbbra is valószínűtlen.

Putyin és Lukasenko a minszki találkozón tartózkodott attól, hogy nyilvánosan megvitassák az ukrajnai orosz inváziót, és mindkét vezető megjegyezte, hogy Fehéroroszországot továbbra is a Nyugat fenyegeti.

Több mint nyolcezer ember érkezett hétfőn Magyarországra

Magyarország területére 2022. december 19-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 5100 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3485 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 136 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 19-én 50 ember, köztük 16 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Ukrajna mindenre felkészült

Ukrajna készen áll minden lehetséges védelmi forgatókönyvre Moszkva és szövetségese ellen – mondta Zelenszkij ukrán elnök. Kijevben egyre nagyobb a félelem, hogy Moszkva arra kényszeríti legközelebbi szövetségesét, Fehéroroszországot, hogy csatlakozzon az Ukrajna elleni új szárazföldi offenzívához. (The Guardian)

300 napja tart a háború

Háromszáz napja, 2022. február 24-én kezdődött meg az Ukrajna elleni orosz invázió. Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai műveletnek nevezte a támadást, akkor azt mondta, Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, viszont törekedni fog az ország demilitarizálására.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aznap videóüzenetben jelentette be, hogy bevezetik a hadiállapotot az országban. „Oroszország megtámadta katonai infrastruktúránkat és határőrségünket. Ukrajna számos városában robbanások hallatszottak. Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetünk be” – mondta Zelenszkij.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában