új selyemút

2021.03.27. 23:16

Irán és Kína 25 évre szóló együttműködési megállapodást kötött

Huszonöt évre szóló együttműködési megállapodást kötött egymással Irán és Kína – közölte az állami tévében Szajed Hatebzade iráni külügyi szóvivő.

Az átfogó, „politikai, stratégiai és gazdasági” területre kiterjedő egyezményt szombaton írta alá Teheránban Vang Ji kínai külügyminiszter és iráni hivatali partnere, Dzsavád Zarif.

Az iráni kormánynak meggyőződése, hogy a hosszú távú megállapodás „nagyon hatékonyan” előmozdítja majd a kínai-iráni viszony elmélyítését – hangoztatta a szóvivő.

Szajed Hatebzade felidézte, hogy öt éve,

amikor Hszi Csin-ping kínai elnököt látták vendégül hivatalos látogatáson Teheránban, öt évre szóló, hasonló államközi megállapodást írtak alá.

Ennek eredményeként Irán és Kína szorosabbra fonta az együttműködést többek között a közlekedési szektorban, az energiaügyekben és az ipar területén.

A mostani egyezmény részletei egyelőre nem ismertek – írta az AFP francia hírügynökség. Ami máris tudható azonban az, hogy Teherán szerint ez egy 25 évre tervezett együttműködési program, „teljes útiterv” politikai, stratégiai és gazdasági záradékokkal.

Peking részéről a megállapodás része az Új Selyemút néven ismert infrastrukturális projektnek.

Kína az Iráni Iszlám Köztársaság legnagyobb kereskedelmi partnere annak ellenére, hogy iráni adatok szerint a két ország közötti kereskedelem volumene csökkent a Teherán elleni 2018-as amerikai szankciókat követően. A két ország közötti forgalom 2020-ban mintegy 16 milliárd dollár volt, míg 2014-ben 51,8 milliárd dollár. Korábban Kína az iráni olaj egyik legjelentősebb vásárlója volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában