szerencsi választás

2020.10.13. 10:32

Köves Slomó: örülhetünk, hogy egy rasszista politikus nem lett az Országgyűlés tagja

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője szerint rasszista politikusoknak nincs helyük a törvényhozásban.

Az EMIH vezető rabbiját az Origo kérte meg arra, értékelje a fideszes Koncz Zsófia győzelmével és az antiszemita Bíró László vereségével végződő borsodi időközi képviselő-választás eredményét.

Köves Slomó válaszában kijelentette: „Annak feltétlenül örülhetünk, hogy egy rasszista politikus nem lett az Országgyűlés tagja.

Némi optimizmussal talán azt is gondolhatjuk, hogy vasárnap a választók többsége Bíró László vállalhatatlan kijelentéseire is mondott nemet. Azt pedig őszintén remélem, hogy a leckéből tanulva a jövőben egyik párt sem támogat olyan jelöltet, aki gyűlöletet szít, indulatokat gerjeszt.”

Mint ismert – idézi fel a lap – a baloldali Bíró Lászlóról vállalhatatlan, zsidóellenes megnyilvánulások kerültek elő. A szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi, lengyelországi zsidó turistákat „tetűcsúszdásoknak” nevezte, Budapestet pedig „Judapestként” írta le. Máskor pedig arról értekezett, hogy „kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését”.

Köves Slomó és az általa vezetett EMIH ezt követően elítélte a jobbikos politikust és az őt támogató baloldali pártokat. „Bár az utóbbi néhány évben a Jobbik igyekezett szalonképesnek látszani, a Tett és Védelem Alapítvány által megrendelt közvélemény-kutatásokból azt látjuk, hogy

szavazótáborának több mint hatvan százaléka vall ma is antiszemita nézeteket. Ennek fényében Bíró László elfogadhatatlan kijelentései nem meglepőek. Ennél aggasztóbb, hogy az őt támogató pártok akaratlanul is legitimálják az antiszemitizmust. Ennek éppen az ellenkezőjét várjuk el a közélet minden szereplőjétől”

– írta a vezető rabbi korábban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában