erőszak

2019.02.21. 06:36

Több száz migráns támadt a mexikói bevándorlási hivatal munkatársaira

Az összetűzés azt követően történt, hogy hatszáz ember regisztráció nélkül átkelt a határon Guatemalából Mexikóba Ciudad Hidalgo városának térségében, s a bevándorlási hatóságok megpróbálták feltartóztatni őket.

Közép-amerikai országokból származó migránsok százai támadtak a mexikói bevándorlási hivatal munkatársaira, akiket kövekkel is megdobáltak a déli fekvésű Chiapas államban – közölte Alejandro Encinas, bevándorlási ügyekben illetékes államtitkár szerdán.

Encinas arról tájékoztatott, hogy a kedden történt incidens embercsempész-csoportokkal hozható összefüggésbe. Mint mondta, a bűnözők el akarják kerülni, hogy a menedékkérőket Mexikóban nyilvántartásba vegyék.

„Megnyitottuk határainkat, de az embereknek, akik be akarnak jönni országunkba, be kell tartaniuk a beutazásra vonatkozó szabályokat” – húzta alá Encinas.

Az összetűzés azt követően történt, hogy hatszáz ember regisztráció nélkül átkelt a határon Guatemalából Mexikóba Ciudad Hidalgo városának térségében, s a bevándorlási hatóságok megpróbálták feltartóztatni őket.

A mexikói sajtóban megjelent videofelvételeken látni lehetett, ahogy a hivatalnokok a rájuk dobált kövek elől a járműveikben kerestek fedezéket.

Több illegális bevándorlót őrizetbe vettek a hatóságok. Számukat egyelőre nem tudni.

Mexikó január közepe óta úgynevezett humanitárius vízumokat állít ki a közép-amerikai országokból származó migránsoknak. Az iratok birtokában a bevándorlóknak ideiglenes jelleggel engedélyezik a munkavállalást, illetve a hozzáférést az ország egészségügyi rendszeréhez, a fiataloknak pedig az oktatásban való részvételt. A vízumok előfeltétele, hogy a migránsoknak regisztrálniuk kell magukat a mexikói határon. A helyi hatóságok közlése szerint eddig 13 ezer humanitárius vízumot állítottak ki.

A migránsok közül azonban sokan az Egyesült Államokba akarnak eljutni, ahol menekültstátuszban reménykednek.

A migránsok az erőszak és a szegénység elől menekülnek Hondurasból, Salvadorból, Guatemalából, illetve Nicaraguából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában