Európai Szuperliga

2023.12.21. 11:53

Veszélyben a Bajnokok Ligája, az uniós joggal ellentétes a FIFA és az UEFA döntése

Az Európai Unió bírósága szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását. Miközben meg is indult az új sorozat szervezése, a Manchester United és a Bayern München az UEFA mellett foglalt állást.

MW

A bajnoki trófea, mielőtt megkezdődik a Manchester City-Internazionale mérkőzés a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban 2023. június 10-én

Fotó: Erdem Sahin

A testület csütörtöki határozata alapján nem felel meg az Európai Unió versenyszabályzatának az, hogy a FIFA-nak és az UEFA-nak saját szabályzata szerint lehetősége van megakadályozni konkurens sorozatok indítását, valamint megbüntethetik az ezekben szereplő klubokat és játékosokat.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan – állt elő. 

A FIFA elnöke, Gianni Infantino (L) köszönti Aleksander Ceferint, az UEFA elnökét, miután újraválasztották a 2023. április 5-én, Lisszabonban tartott 47. UEFA-kongresszuson
Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / Forrás: AFP

Miután az UEFA és a FIFA, valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése - és az UEFA-tól független új sorozat beindítása - ellen, a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. 

Az ESL ötlete a szurkolói csoportok tiltakozását is kiváltotta.

Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három egyesület ellen, miközben a visszalépő kilenc klubbal - többek között bírság megfizetése mellett - "békét kötött". Florentino Pérez, a Real Madrid jelenlegi és az ESL korábbi elnöke akkor kijelentette: a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a szuperligához, azaz a tagok - bár a többség ezt már kijelentette - nem távozhatnak a társaságból.

Az ESL az ügyet egy spanyol bíróságra vitte, amely az Európai Unió Bíróságához fordult iránymutatásért.

Bernd Reichart, az ESL kialakítása mögött álló cég elnök-vezérigazgatója idén februárban azt nyilatkozta, a sorozat akár 80 csapatot felvonultató, többosztályú formátumban is működhet majd, és hozzátette, az A22 Sports Management 

több mint ötven klubbal és részvényessel folytatott egyeztetése után világossá vált, hogy megújulásra van szükség.

A csütörtöki ítéletet az ESL mögött állók örömmel fogadták. 

Az UEFA-monopóliumnak vége. A labdarúgás szabad, a klubokat nem fenyegetik szankciók, és szabadon dönthetnek saját jövőjükről

– jelentette ki Reichart, aki a szurkolóknak azt üzente, 

az ESL mérkőzései ingyen lennének nézhetők. Reichart hozzátette, az egyesületeknek garantálják a bevételeket és a költségek kompenzációját.

Az európai szövetség a weboldalán is olvasható közleményben reagált, és úgy fogalmazott, "tudomásul veszi" a döntést.

Ez az ítélet nem egyenlő az úgynevezett szuperliga támogatásával, inkább az UEFA előzetes engedélyezési szabályain belüli hiányosságokat hangsúlyozza, amelyeket már 2022 júniusában felismertek és kezelni kezdtek. Az UEFA bízik az új szabályzatának szilárdságában, és különös tekintettel abban, hogy azok megfelelnek az összes vonatkozó európai törvénynek, és előírásnak

– írta a szervezet. Hangsúlyozta, az UEFA továbbra is elkötelezett „az európai futballpiramis fenntartása mellett”, és a jövőben is a nemzeti szövetségekkel, ligákkal, klubokkal, szurkolókkal, játékosokkal, edzőkkel, uniós intézményekkel, kormányokkal és partnerekkel közösen kívánja alakítani az európai sportmodellt.

Bízunk benne, hogy a szolidaritáson alapuló európai futballpiramist, amelyet a szurkolók és minden érdekelt fél pótolhatatlan modelljének nyilvánítottak, az európai és nemzeti törvények megvédik a szakadással szemben

– áll a közleményben.

Florentino Pérez a döntés kihirdetése utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott, a Real Madridnál „óriási elégedettséggel” vették tudomásul az Európai Unió bíróságának döntését.

Real Madrid v Real Sociedad - La Liga
Florentino Perez, a Real Madrid elnöke a Santiago Bernabeuban Madridban, 2023. szeptember 17-én
Fotó: Burak Akbulut / Forrás: AFP

Az elkövetkező napokban alaposan áttekintjük majd az ítélet hatását, de két történelmi jelentőségű következtetést máris levontam belőle. Egyrészt az európai labdarúgás a továbbiakban nem lesz monopólium és most sem az, másrészt pedig a kluboknak a mai naptól fogva a saját kezükben van a sorsuk. Röviden: ma a futball és a szurkolók, valamint a szabadságjogok Európája diadalmaskodott

– jelentette ki Pérez. 

Reagált a FIFA

A FIFA közleményben annyit ír, hogy az UEFA-val, valamint a többi kontinentális konföderációval és a tagszervezeteivel összehangban megvizsgálja a döntést, mielőtt további kommentárt fűzne hozzá.

Alapszabályával összhangban a FIFA szilárdan hisz a sport sajátos természetében, ideértve a piramisstruktúrát - amelynek alapját a sportban elért eredmények adják -, valamint a kiegyensúlyozott versengés és a pénzügyi szolidaritás elvét

– fogalmazott a nemzetközi szövetség.

Három ligában 64 csapattal számolnak az ötletgazdák

A labdarúgó Európai Szuperligát (ESL) kitaláló A22 Sports Management nevű cég 64 férfi és 32 női csapattal indítaná el a sorozatot azután, hogy csütörtökön az Európai Unió bírósága számukra kedvező ítéletet hozott. Az A22 nem sokkal azután jelentette be terveit, hogy az EU bírósága kimondta: a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza a sorozat létrehozását.

Ez a vízió a labdarúgásban érdekelt részvényesekkel történt széleskörű konzultációk után került meghatározásra, melynek alapelvei a sportban elért érdemek, nem pedig az állandóság

– áll a cég közleményében. Az A22 szerint a sorozatban résztvevő klubok hazájuk bajnokságában is szerepelnek majd, mert azok adják az európai futball alapját, de az egyesületek most maguk dönthetnek a saját jövőjükről az európai színtéren. 

A napvilágra hozott tervezet szerint a férfiaknál a 64 csapat három ligára - Sztár, Arany és Kék - oszlana, előbbi kettőben 16-16 együttes indulna, a maradék 32 pedig utóbbiban szerepelne.

A résztvevők nyolcas csoportokban oda-visszavágós rendszerben játszanának, ami minden klubnak 14 összecsapást jelentene. Minden évben lennének kiesők és feljutók, a Kék ligába pedig a hazai bajnokságokban elért eredmények alapján lehetne bekerülni.

A 32 női csapat két ligában játszana a tervek szerint. A sorozatnak nem az UEFA, hanem a klubok lennének a tulajdonosai, így a bevételek teljes egészében őket illetnék.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan – állt elő. Miután az UEFA és a FIFA, valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése – és az UEFA-tól független új sorozat beindítása – ellen, a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. 

Az MU és a Bayern az UEFA mellett foglalt állást

A Manchester United és a Bayern München is az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) versenysorozatai mellett foglalt állást azután, hogy csütörtökön az Európai Unió bírósága az Európai Szuperligára (ESL) nézve kedvező ítéletet hozott.

A helyzetünk nem változott, teljes mértékben elkötelezettek vagyunk az UEFA versenysorozatai mellett, a szervezettel, valamint a Premier League-gel és a többi klubbal is pozitív az együttműködésünk

– áll a Manchester United honlapján csütörtökön megjelent közleményben. Az MU egyike volt azon 12 klubnak, amely 2021-ben előállt az ESL ötletével, az angol élvonalból még a Liverpool, a Manchester City, a Chelsea, a Tottenham Hotspur és az Arsenal jelezte részvételi szándékát a sorozatban, de hat hónappal később mind a hatan kihátráltak a kezdeményezés mögül.

A Bundesliga a Bayern München számára az alap ugyanúgy, ahogy a többi nemzeti bajnokság a többi európai csapatnak. Éppen ezért a kötelességünk, hogy ezeket erősítsük, ne pedig gyengítsük. Az UEFA által rendezett európai kupasorozatok iránt is elkötelezettek vagyunk

– jelentette ki közleményében a német rekordbajnok Bayern München.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában