Sir Arthur Conan Doyle

2019.05.22. 12:08

Százhatvan éve született Sherlock Holmes és a modern detektívregény atyja

Az író a való életben is szeretett rejtélyeket megoldani, a rendőrség például Hasfelmetsző Jack ügyé­ben fordult hozzá.

Forrás: Shutterstock

Sir Arthur Conan Doyle (képünkön), a bűnügyi regény műfajának megteremtője 1859. május 22-én született Edinburgh-ban, ír családban – írja a Magyar Hírlap.

Az orvosi egyetem elvégzése után praktizálni kezdett, kevés páciense volt,

ezért fogott neki az írásnak.

A Bíborvörös dolgozószoba (A Study in Scarlet) 1887-ben jelent meg, ebben szerepelt először a különc mesterdetektív, Sherlock Holmes és krónikása, Watson doktor.

A nyomozó figuráját egykori sebészprofesszoráról mintázta.

Sherlockot imádta a közönség, ám Doyle kevésbé: úgy érezte, beskatulyázza a műfajba, és irodalmi elismertségét is gátolja.

Ezért 1893-ban Az utolsó eset című novellában „meggyilkolta”,

ám A Sátán kutyájában kénytelen volt feltámasztani. Az író a való életben is szeretett rejtélyeket megoldani, a rendőrség például Hasfelmetsző Jack ügyé­ben fordult hozzá. Doyle A nagy búr háború címmel afrikai élményeiről is írt regényt.

1902-ben ütötték lovaggá, Crowborough-ban halt meg 1930. július 7-én. Születésnapja évfordulójára új ötvenpennys pénzérmét adnak ki Nagy-Britanniában, amelyet Sherlock Holmes alakja díszít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!