Megállapodás

2024.02.06. 09:37

Szándéknyilatkozatot írt alá az albán kormánnyal a 4iG Csoport

Szándéknyilatkozatot írt alá az albán kormánnyal a 4iG Csoport az Egyiptom és Albánia között húzódó tenger alatti nagy kapacitású adatkábel-beruházás megvalósításának támogatásáról.

MW

Edi Rama albán miniszterelnök

Forrás: MTI

Fotó: Borisz Grdanoszki

A magyar infokommunikációs vállalatnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a megállapodást Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója és Enkelejda Mucaj, Albánia infrastrukturális és energiaügyi miniszterhelyettese írta alá, Edi Rama albán miniszterelnök és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke jelenlétében.

A 4iG és a Telecom Egypt február elsején kötött előzetes megállapodást az Egyiptom és Albánia között létesítendő interkontinentális tenger alatti adatkábelrendszer beruházásának feltételeiről, valamint közös projekttársaság alapításáról – emlékeztettek.

Albániai végpontjával a kábelrendszer a legrövidebb útvonalat biztosíthatja Frankfurt és más fontos kelet-közép-európai, valamint balkáni nemzetközi forgalmi célpontok felé, mint például Belgrád, Szófia, Bécs és Budapest.

Az új balkáni adatkapu még jobban erősíti az üzleti és technológiai kapcsolatokat, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítésével pedig további együttműködési lehetőségek nyílnak a régióban – írták. Edi Rama albán miniszterelnök köszönetet mondott a 4iG Csoportnak a nyugat-balkáni ország első interkontinentális hálózatának megvalósításáért. 

Az általa mérföldkőnek nevezett projekt az ország fejlődését, a digitális innovációt és a helyi vállalkozások nemzetközi piacra lépését is segíti 

– fűzte hozzá a közlemény szerint.
A 4iG albániai távközlési befektetései és a tervezett tenger alatti adatkábel-beruházás jól mutatják a társaság stratégiai céljait és hosszú távú elkötelezettségét az ország iránt, idézték a 4iG Csoport elnökét, Jászai Gellértet. 

A magyar társaság Albánia egyik legnagyobb külföldi befektetője és a telekommunikációs szektor meghatározó szereplője leányvállalatán, a One Albanián keresztül.

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat. A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a papír legmagasabb árfolyama az elmúlt egy évben 880 forint, a legalacsonyabb 611 forint volt, hétfőn 807 forinton zárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!