92 éves volt

2020.06.19. 09:54

Elhunyt Jean Kennedy, a meggyilkolt amerikai elnök utolsó testvére

Kilencvenkét éves korában elhunyt Jean Kennedy Smith, a közel hat évtizeddel ezelőtt meggyilkolt John Kennedy elnököt is maguk között tudó amerikai Kennedy testvérek utolsóként életben maradt tagja – közölte a családja csütörtökön.

Jean Kennedy az Egyesült Államok egykori írországi nagykövet asszonyaként fontos szerepet játszott az északír konfliktus rendezésében. „Csodálatos élete volt” – írta lánya, Kim Smith az NBC News televízióhoz eljuttatott közleményben.

Jean Kennedy Smith helyi idő szerint szerdán hunyt el manhattani otthonában – írta a The New York Times című lap.

Az 1928 februárjában született Jean Kennedy a leghíresebb amerikai politikai dinasztiává vált Kennedy család kilenc gyermeke közül a nyolcadik volt.

Testvérei voltak az 1963-ban meggyilkolt John Kennedy elnök, az 1968-ban merénylet áldozatául esett Robert Kennedy volt igazságügy-miniszter és a 2009-ben elhunyt Ted Kennedy demokrata párti szenátor.

Élete nagy részét a politikától távol töltötte, majd 1993-ban Bill Clinton amerikai elnök írországi nagykövetté nevezte ki. Sokat bírálták a kinevezését, de küldetésébe nagy energiákat fektetett. Az akkori amerikai politikával ellentétben Jean Kennedy többször is találkozott Gerry Adamsszel, a Sinn Fein, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyának akkori vezetőjével. Ő segített egyebek mellett vízumot szerezni Gerry Adamsnek az Egyesült Államokba, ahol védelmébe vette az észak-írországi tűzszünet ötletét.

Jean Kennedy fontos szerepet játszott a nagypénteki megállapodáshoz vezető tárgyalások előkészítésében. Az 1998-ban megkötött megállapodás több mint harminc éven át tartó és közel 3500 ember életét kioltó zavargásoknak vetett véget.

Leo Varadkar ír kormányfő közleményében „mély szomorúságának” adott hangot „Írország igaz barátjának” halála miatt. „Bátor és eltökélt diplomáciája hozzájárult ahhoz, hogy eljött szigetünkre a béke, hidak épültek, kapuk nyíltak minden közösség előtt és mindenki előtt, aki olyan korszakban vágyott a békére, amelyben nem volt mindig garancia rá” – írta az ír kormányfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában