gyász

2018.08.20. 15:32

Elhunyt a Tetthely német krimisorozat kitalálója

Németország leghosszabb ideje futó és legsikeresebb televíziós krimisorozata, a Tetthely kitalálója, Gunther Witte 82 éves volt.

Személyével a német televíziózás és a tévéjáték műfaj „kiemelkedő alakja” távozott, de életműve „velünk marad, és továbbra is gazdagítja a nézőket” – emelte ki Tom Buhrow, a Westdeutscher Rundfunk intendánsa.

A Tetthely külön intézménnyé vált a német televíziózásban, az ARD országos köztelevízióban a vasárnap 20.15-21.45 közötti sáv évtizedek óta „a Tetthely ideje” – tette hozzá az intendáns.

Gunther Witte 1935-ben született a mai Lettország fővárosában, Rigában. Az egykori NDK-ból 1961-ben emigrált az NSZK-ba. A WDR-nél 1963-tól dolgozott szerkesztőként és dramaturgként. A tévéfilmes részleget 1979-től vezette nyugdíjba vonulásáig, 1998-ig.

A Tetthely formátumát a hatvanas évek végén fejlesztette ki. Három alapelvet rögzített: a különálló történetekből álló krimisorozat regionális – mindig valamely városhoz vagy térséghez kapcsolódik -, a főszereplő mindig a nyomozó, és minden epizódnak van valamilyen német történelmi vagy jelenkortörténeti vonatkozása.

Az első epizódot 1970-ben mutatták be, Taxi Lipcsébe címmel. Ez volt a címe a széria 1000. részének is, amelyet 2016-ban sugároztak. A legutóbbi, 1064. epizódot vasárnap sugározta az ARD.

A Tetthely az utóbbi 48 évben a német társadalom szinte valamennyi aktuális, fontos témáját érintette: volt szó például a szexturizmusról, a gyermekbántalmazásról, a neonácizmusról, a hajléktalanokkal szembeni erőszakról és a menekültügyről.

A Westdeutscher Rundfunk (WDR) német közszolgálati médiatársaság tévéfilmeket gyártó részlegének korábbi vezetője 82 éves korában halt meg Berlinben.

Borítókép: Gunther Witte, a Tetthely német krimisorozat kitalálója

Forrás: AFP/John Macdougall

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!