Brit Awards

2018.02.22. 11:18

Hazánkba tartó sztárok zsebelték be a díjakat

Két-két díjat nyert el két fiatal londoni sztár, Dua Lipa és Stormzy a brit zenei díjak közül a londoni O2 Arénában szerda este rendezett Brit Awards gáláján, amelynek számos résztvevője fehér rózsát viselt a szexuális zaklatások és erőszak elleni tiltakozás jeléül.

A brit grime egyik legnagyobb sztárja, Stormzy nyerte el a legjobb brit énekesnek és az év albumának járó díjat, a Gang Signs and Prayer című lemezéért.

A fiatal énekes, aki alig akarta elhinni, hogy két kategóriában is nyertes lett, családjának, édesanyjának, alkotótársainak és Dél-Londonnak, ahol felnőtt, mondott köszönetet a díjakért. Mint elmondta, albuma „a legkeményebb dolog volt, ilyen anyagon életemben még soha nem dolgoztam”.

Dua Lipa, akit öt kategóriában is jelöltek a Brit Awards-ra, a legjobb brit énekesnő díját hozta el, és ő kapta a 2017 legnagyobb felfedezettjének járó elismerést. Lipa előbbi díját minden énekesnőnek ajánlotta, aki lehetővé tette számára, hogy ilyen nagyot álmodhasson.

A legjobb brit együttes díját a világ egyik legnépszerűbb virtuális együttese, a Gorillaz zsebelte be.

A nemzetközi kategóriákban a Foo Fightersnek ítélték oda a legjobb együttesnek járó díjat, Lorde kapta a legjobb énekesnőnek, Kendrick Lamar a legjobb énekesnek járó díjat.

Ed Sheeran énekes-dalszerző sem távozott üres kézzel, a globális siker-díját kapta 12 millió példányban eladott Divide című albumáért.

A díjátadón felléptek mások mellett Justin Timberlake, Rita Ora, a Foo Fighters és Kendrick Lemar. A megbetegedett Ariana Grande helyére Liam Gallagher ugrott be.

A díjátadónak politikai felhangjai is voltak, Stormzy a záródalként előadott számában bírálta Theresa May brit miniszterelnököt, a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban múlt év júniusában pusztított tűzvész áldozatainak elégtelen megsegítéséért.

Damon Albarn, a Blur egykori frontembere, aki a Gorillaz nevében vette át a díjat, beszédében a Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválására utalva, arra szólította fel a briteket, ne hagyják, hogy hazájukat elszigeteljék. „Méretünket tekintve hihetetlen dolgokat alkotunk a zenében, van saját szellemiségünk, valódi lelkünk, ne engedjétek, hogy a politika ennek útjába álljon” – hangoztatta.

A Sziget fesztivál szervezői kedden jelentették be, hogy az augusztus 8. és 15. között tartandó rendezvényen fellép  Dua Lipa, a Gorillaz és Stormzy. Korábban azt közölték, hogy többek közt Kendrick Lamar és Liam Gallagher is a fesztivál vendége lesz.

Borítókép: Dua Lipa a 2018-as Brit Awardson.

AFP PHOTO / Tolga Akmen

Ezek is érdekelhetik