Az utolsó út

2017.11.28. 12:04

Szűk körben temették el az AC/DC gitárosát

A nemrégiben 64 évesen elhunyt Malcolm Young régóta demenciában szenvedett.

A sydney-i tartott szűk körű szertartáson a családon kívül a legendás ausztrál rockbanda jelenlegi és hajdani tagjai – köztük Malcolm testvére, Angus – és más neves ausztrál rockerek, zenei menedzserek vettek részt.

A gitáros életútját és sikereit felidézve a gyászbeszédet felolvasó családtag, David Albert hangsúlyozta, hogy Young zseniális zenész és dalszerző volt, ám szerény ember is, aki nagyra becsülte a családja körében töltött időt.

A Skóciában született, de Ausztráliában felnőtt Malcom és Angus Young barátaikkal 1973-ban alapították az AC/DC-t, amelynek jelentése váltó- és egyenáram.

A varrógépen látható jelölést nővérük javasolta és a fiúk azonnal beleegyeztek, mert a rövidítést energikusnak és felvillanyozónak találták.

Az ausztrál kocsmákban edződött AC/DC 1975-ben adta ki első lemezét, High Voltage címmel, ezt követte a T.N.T., a Powerage – a címek is jól jelzik zenéjük dinamikáját, robbanékony stílusát. A rockrajongók által jól ismert riffek nagy része Malcolm Young leleménye, a szólókat a koncerteken fel s alá rohangáló, nem egyszer Chuck Berry híres kacsajárását utánzó Angus vezette elő.

Malcolm Young 64 éves korában hunyt el november 18-án. Évek óta demenciában szenvedett, 2014-ben egy szélütés után vonult vissza a zenéléstől. A zenekar utolsó lemeze 2014 novemberében jelent meg Rock Or Bust címmel, ennek felvételében betegsége miatt Malcolm Young már nem tudott részt venni, helyére unokatestvére ugrott be.

Az AC/DC 2003-ban került be a Rock Dicsőségcsarnokába, Melbourne-ben utcát is neveztek el róluk.

Borítókép: Malcolm Young temetése Sydneyben. MTI/EPA/Dean Lewins

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában