Lakberendezés

2011.01.18. 14:30

Házi dzsungel

Egzotikus növényerdő nőtt a nagyvárosi lakásba: a csodás beltéri függőleges kerttel híres botanikus barátjuk örvendeztette meg a családot.

BAMA

Városba kényszerült természetbarátok az átlaghoz képest néha túlzásokba is eshetnek a lakásban nevelt növényekkel kapcsolatban, egész falakat is képesek bezöldíteni, de úgy tűnik, ez a zöld – mellesleg gyönyörű, barátságos és egészséges – trend egyre terjed.
Patrick Blanc neve Franciaországban egyáltalán nem ismeretlen: mintegy 30 éve zöldíti a köztereket és épületeket, az ő nevéhez fűződik például a Jean Nouvel által tervezett quai Branly múzeum homlokzatának növényfala is.

Elképesztő botanikai tudásának és különleges kialakított öntözőrendszerinek köszönhetően Blanc nem szenved hiányt megbízásokban, ezért a galériában látható család szerencsésnek mondhatja magát: nem kellett várólistára kerülniük, mivel baráti viszonyban állnak a növényművésszel, aki a zsúfolt Párizs közepén álló, nagy belmagasságú otthonból igazi elvarázsolt dzsungelt alkotott.
30 évnyi tapasztalattal és rengeteg terepmunkával a háta mögött Blanc a világ szinte összes növényét kiválóan ismeri, így mindenhova a legmegfelelőbb zöldeket tudja telepíteni. A 400 négyzetméteres párizsi lakásban a legnagyobb volumenű dísz a 6x7 méteres zöld freskó lett a nappaliban, nagyjából 150 különböző, árnyékkedvelő trópusi növényből „szőve”. A tökéletes nyugalmat árasztó felület mellett a beton és fém építőelemek szinte eltűnnek – kellemes összhangba hozva ezzel a várost és a vidéki, természetközeli hangulatot.

-->

Ezek is érdekelhetik