Kultúra

2016.05.23. 18:55

Régészeti kalandozás

Szakértők avatták be a régészet titokzatos világának rejtelmeibe az érdeklődőket a Régészet Napja alkalmából Nagykőrösön szombaton.

PN

Az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény megnyitotta legújabb, a környező települések több ezer leletére épülő tematikus régészeti kiállítását.

Régészeti kalandozásra invitálták a múlt szerelmeseit a nagykőrösi Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény munkatársai szombaton. A Régészet Napja alkalmából megrendezett előadássorozaton meghívott előadók avatták be a közönséget a szakma rejtelmeibe. Patay Róbert, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum régésze az ásatások titokzatos világát tárta fel a résztvevők előtt. Dr. Felföldi Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének tudományos munkatársa pedig a nagyszentmiklósi kincs izgalmas történetét ismertette. Majd Oláh Róbert, a nagykőrösi muzeális gyűjtemény munkatársa a geokémiai kormeghatározó módszerekbe vezette be az érdeklődőket.

A régészet napi rendezvénysorozatot a muzeális gyűjtemény legújabb, régészeti kiállításának megnyitása zárta. - Több ezer darab tárgyat őrzünk régészeti gyűjteményünkben. Állandó régészeti kiállításunk az őskortól mutat be leleteket a középkorig, a mezőváros kialakulásáig. A most nyilvánosság elé tárt öt új vitrin a környező települések emlékeit őrzi – közölte Oláh Róbert muzeológus, a kiállítás szervezője.

A régészeti tárlat szombaton megnyitott része Újhartyánból, Alsónémediből, Albertirsáról, Dabasról és Nagykőrösről származó leleteket mutat be. A vitrinekben a letűnt korok emlékét idéző edények és nyílhegyek mellett többek között pénzérmék, ékszerek, vaskések láthatók, sőt egy több száz éves férfi csontváz és gyermekkoponyák is megtekinthetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!