Kultúra

2016.05.23. 18:55

Régészeti kalandozás

Szakértők avatták be a régészet titokzatos világának rejtelmeibe az érdeklődőket a Régészet Napja alkalmából Nagykőrösön szombaton.

PN

Az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény megnyitotta legújabb, a környező települések több ezer leletére épülő tematikus régészeti kiállítását.

Régészeti kalandozásra invitálták a múlt szerelmeseit a nagykőrösi Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény munkatársai szombaton. A Régészet Napja alkalmából megrendezett előadássorozaton meghívott előadók avatták be a közönséget a szakma rejtelmeibe. Patay Róbert, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum régésze az ásatások titokzatos világát tárta fel a résztvevők előtt. Dr. Felföldi Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének tudományos munkatársa pedig a nagyszentmiklósi kincs izgalmas történetét ismertette. Majd Oláh Róbert, a nagykőrösi muzeális gyűjtemény munkatársa a geokémiai kormeghatározó módszerekbe vezette be az érdeklődőket.

A régészet napi rendezvénysorozatot a muzeális gyűjtemény legújabb, régészeti kiállításának megnyitása zárta. - Több ezer darab tárgyat őrzünk régészeti gyűjteményünkben. Állandó régészeti kiállításunk az őskortól mutat be leleteket a középkorig, a mezőváros kialakulásáig. A most nyilvánosság elé tárt öt új vitrin a környező települések emlékeit őrzi – közölte Oláh Róbert muzeológus, a kiállítás szervezője.

A régészeti tárlat szombaton megnyitott része Újhartyánból, Alsónémediből, Albertirsáról, Dabasról és Nagykőrösről származó leleteket mutat be. A vitrinekben a letűnt korok emlékét idéző edények és nyílhegyek mellett többek között pénzérmék, ékszerek, vaskések láthatók, sőt egy több száz éves férfi csontváz és gyermekkoponyák is megtekinthetők.

 

Ezek is érdekelhetik