Kultúra

2014.08.21. 09:02

Emlékpark haranglábbal

Államalapításunk ünnepén immár tizenötödik alkalommal rendezték meg a Szállási Napot Petőfiszálláson, melynek keretében birtokba vehették a helybeliek a községi emlékparkot.

Vajda Piroska

A Petőfiszállás központjában található park a falubeliek összefogásával készült, átadását megünneplendő is sokan gyűltek össze közülük.
– A mai nap irányt mutat és kötelességet is ró ránk. Szent István szellemisége számunkra azt jelenti, hogy fáradhatatlan munkával, odaadással kell építenünk szűkebb hazánkat, falunkat, hogy otthonunk legyen benne – mondta az emlékpark átadásán Szász János, polgármester. – Az emlékparkban – ami a helybeliek régi közös álma volt – helyet kapott a községet szimbolizáló szentkút, mellyel a településen állomásozó Pálos rend előtt szeretnénk tisztelegni. A parkban harangot is állítottunk, az alpolgármester Czombos Ferenc és felesége jóvoltából. A harang ezentúl azt jelképezi, hogy Petőfiszálláson senkit nem felejtünk el. Ha a község lakói közül valaki távozik az élők sorából, a harang megkondításával búcsúzunk tőle. A kis halmokon felállított három kopjafa történelmi eseményeinkre emlékeztet bennünket, az emberi hősiesség előtt tiszteleg. A negyedik kopjafát pedig az elhunyt petőfiszállásiak emlékére állítottuk – részletezte a település vezetője.

– Egy szalagot átvágni egy pillanat műve. Ilyenkor mindig eszembe jut, mi van mögötte. Nekem egy mozdulat egy éles olló segítségével. Ugyanakkor emögött igazán azoknak az embereknek a munkáját kell érzékeltetni, akik létrehozták ezt az emlékparkot, ezt a hétköznapi csodát, amely valóban alkalmas lesz arra, hogy emlékezzünk azokról akik itt éltek, dolgoztak ezért a közösségért. És alkalmas lesz arra, hogy érzékeltessük a fiatalokkal, hogy megbecsüljék a múltat. Alkalmas arra, hogy az ember elidőzzön egy-egy kopjafánál és emlékezzen azokra, akiket megjelenít – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő.

– Szent István keresztény Magyarországa ma is él, keresztény népe, ma is képes arra, hogy a legnehezebb küzdelemből is győztesen kerüljön ki. Ezt erősíti ez a történelmi emlékpark is. Erősíti a fiatalokban, hogy milyen fontos az ősök iránti tisztelet. Mert ez az emlékpark neveli a környezetét a tisztelet, a szeretet, a megbecsülés és a közösség szolgálata iránt – mondta zárszavában az országgyűlés alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!