Kultúra

2012.06.21. 19:16

Pedagógusokat, diákokat díjaztak

Kiváló munkát végző pedagógusokat és tehetséges diákokat köszöntöttek a napokban Kecskeméten, ahol kiosztották a Bács-Kiskun Megye Közoktatásáért Közalapítvány kitüntető díjait.

Tapodi Kálmán

A Pro Honore és a Pro Educatione díjakkal immár hatodik alkalommal ismerték el a megye oktatási intézményeiben kiváló munkát végző pedagógusok tevékenységét.

- Alapítványunk kuratóriuma 2007-ben határozott a kitüntetések adományozásáról és a mostani díjazottakkal együtt, eddig harminckét pedagógus vehette át az elismerést – tájékoztatott Mester Sándor, a Bács-Kiskun Megye Közoktatásáért Közalapítvány elnöke.

Mint megtudtuk: eredetileg évente három-három kitüntetési lehetőséget biztosítottak, ám az idei évtől egy-egy főre csökkentették az adható elismerések számát. A díjakat olyan tanítóknak, tanároknak adományozzák, akik példaértékű munkájukkal, szakmai hozzáértésükkel, pedagógiai tevékenységükkel sokat tettek intézményükért, diákjaikért.
A szakmai grémium – melynek tagjai között a szakmai szervezetek képviselő és a korábbi kitüntetettek is ott vannak – javaslata alapján idén a Pro Honore életműdíjat Kerekes Katalin, a Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola nyugalmazott igazgatója kapta, aki a több évtizedes eredményes szakmai, iskolaszervező igazgatói munkájáért érdemelte ki az elismerést.

A Pro Educatione szakmai díjat – hivatástudattal és nagy szakmai hozzáértéssel végzett munkájáért - Kis Gyuláné, a Kecskeméti Belvárosi Óvoda és Általános Iskola Tóth László Általános Iskolája tanítónője vehette át az ünnepségen. A díjazottaknak az erkölcsi elismerés mellé, a Lapis András szobrászművész által készített emlékplakettet és oklevél is járt.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csoportkép, a díjazottakkal - Rausch Sándorral, Minda Lászlóval FOTÓ: Juhász István
[/caption]

A Lestár Péter Közoktatási Intézmény II. Rákóczi Ferenc Tagintézményében tartott díjátadón osztották ki a szociálisan hátrányos helyzetű, tehetséges tanulók ösztöndíjait is.

- A pályázatot a kuratórium 2004 óta írja ki, de sajnos a tavalyi tanévben forráshiány miatt erre nem kerülhetett sor. Az elmúlt évek alatt pályázók száma meghaladta az 550 főt, akik közül mintegy kettőszáz tanuló nyert egyszeri, 50 -100 ezer forint közötti támogatást. Olyan kiválóságokat is támogattunk, mint a későbbi világbajnok úszó Hosszú Katinkát, vagy a junior világbajnoki ezüstérmes ökölvívót, Herczeg Norbertet. A támogatások tandíjfizetésre, nyelvtanulásra és -vizsgára, kulturális-, és sportversenyeken való részvételre, szakkönyv, számítógép, hangszer, sporteszközök vásárlásra irányultak. Az idén pályázó tizennégy tanuló közül öt fő részesült 100-100 ezer forint támogatásban – közölte Mester Sándor kuratóriumi elnök.

Ökölvívót, sakkozót és művésztehetséget is támogattak

Az alapítvány idei ösztöndíjasai: Babós László kiskunhalasi bokszoló, aki sporteszköz vásárlásra, a szintén halasi Braun Csilla, aki internet használati díjra, a kecskeméti Kiss Viola, aki művészeti tanulmányaihoz eszközvásárlásra, a bátyai Kovács Bendegúz, aki sakkverseny nevezési díjára és a kecskeméti gimnazista Takács Sándor, aki nyelvvizsga-díjra kapta a támogatást.

Ezek is érdekelhetik