Kultúra

2009.02.08. 18:19

Kiss Jenő a piros lámpánál is tanulja a szerepeit

Volt bíboros, tábornok, borfokoló és fénydublőr. Fatönkön ismerte meg a feleségét, szívesen lenne operakalauz.

Galambos Sándor

Kiss Jenő, a kecskeméti Katona József Színház művésze kanász
vagy csordás akart lenni. Az általánosban nem voltak komolyabb gondjai, a gimiben viszont már verte a lécet.

– Kémiából úgy kaptam kettest, hogy tilos volt megszólalnom az órákon, matekból pedig szavalnom kellett. De fizikából harmadikban félévkor akkora egyest vittem haza, hogy kilógott a bizonyítványból.

Dolgozott bogyóválogatóként egy csipkeszörpüzemben, volt borfokoló, végül a filmgyárban kötött ki: a világosító után húzogatta a kábeleket. Aztán feljebb lépett a ranglétrán: fénydublőr lett. Az operatőr rajta állította be a fényt.

– Egy év után kerültem Veszprémbe. Első nagyszínpadi szerepemet
a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabban kaptam: én voltam a II. úr. Aztán Miskolc, Kaposvár és Budapest következett. Kecskemétre Reviczky Gábor csalt el.

Feleségével Miskolcon, egy fatörzsön ismerkedett meg. A hölgy a színpadon ült a rönkön. Mellé telepedett, ma már két felnőtt gyerekük és három unokájuk van. Réti Erika is a kecskeméti színház tagja.

– Van olyan szöveg, amelyiket mintha nekem írták volna. A többivel viszont sokat kínlódok. A legkülönbözÕbb helyeken tanulok, például ha pirosat kapok egy kereszteződésben.

A seregben géptávírászt akartak faragni belőle, de lecsapott rá a Honvéd Művészegyüttes. Aztán nem tisztelgett egy rendőr századosnak. Azzal védekezett, hogy tűzoltóknak nem kell tisztelegnie. Egy hetet töltött a
fegyelmező zászlóaljban. Azóta már játszott tábornokot is.

[caption id="" align="alignleft" width="259"] Kiss Jenő kutyasétáltatás közben
[/caption]

– Szeretek utazni, de repülni csak egyszer mertem. Teljesen abnormális dolog, hogy egy többtonnás vasdarab a levegőbe emelkedik. Legjobban a vonatot szeretem. Van is belőlük otthon pár darab. A terepasztalom lassan kinövi a szobát.

Film közben zavarja a kólaszürcsölés, rajong Kabos Gyula művészetéért.

– Az unokáim rászoktattak a természetfilmekre, és szívesen nézek teniszt is a tévében. Kedvelem a balkáni zenét, rajongok az operáért. Szívesen lennék operakalauz.

Az egészséges táplálkozásról sajátos elveket vall: ami jólesik, azt nyugodtan meg lehet enni.

– Réti Erika étterme a legjobb, göcseji pecsenyéje verhetetlen. Szívesen járok bevásárolni, a konyhában is feltalálom magam. Tanácsaimmal segítek a feleségemnek, már majdnem egyedül is tudok főzni.

A színész házáspár otthonát négy, egykori kóbor kutya őrzi.

– A kutyasétáltatáson kívül más otthoni munkát nem szabad rám bízni. Az inget kiégetném a vasalóval, a tányérokat összetörném, a szöget pedig fordítva verném a falba. Ha valami baj van, azonnal hívom Sándort. Ő egy ezermester.

meg a feleségét, szívesen lenne operakalauz. Galambos Sándor Kiss Jenő kutyasétáltatás közben -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!