Közélet

2016.12.15. 12:59

Négy gyermekkel maradt magára Krisztián

Az apostagi Szűcs Krisztián négy gyermekkel maradt magára, felesége belehalt negyedik gyermekük világra hozásába. A családnak sokan segítenek, de ők csak egy dologra vágynak: Anikóra, az édesanyára, a társra.

Popovics Zsuzsanna

A 33 éves Szűcs Anikó halálát egy ritka szülészeti szövődmény, magzatvíz embólia okozta. Férje, Szűcs Krisztián ott volt vele, és úgy látja, a kórházban mindent megtettek, hogy megmentsék felesége életét.
– Egy darabig rendben jöttek a szülési fájdalmak. Amint elfolyt a magzatvíz, Anikó rosszul lett, eszméletét veszette. Mindez néhány másodperc alatt lezajlott – idézi fel a szülészeten történteket Krisztián. – Pillanatok alatt ott volt az orvosi segítség, de sajnos a nejemnek leállt a légzése, majd a szíve, az oxigénhiányos állapot közel húsz percig tartott.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Nyáron még együtt, boldogan várta a család Boldizsárt
[/caption]

A gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően az újszülött életét sikerült megmenteni. Az egészséges kisfiút egy budapesti kórház újszülött osztályára szállították megfigyelésre. Az édesanya életéért még két napig küzdöttek az orvosok. Sikerült újraéleszteni, de légzését, keringését csak gépek működtették. A mélyaltatásból már nem ébredt fel, november 24-én összeomlott a keringése és meghalt.

Krisztián négy gyerekkel maradt egyedül: Bence 9 éves, Botond 7, a várva várt kislány, Boróka januárban lesz kettő, és Boldizsár, aki karácsonykor lesz egy hónapos. A fiatal szülők nemrég nagyobb házat vásároltak – szintén Apostagon –, ebben tervezték a jövőjüket.

– Anikóval kezdetben sokat költöztünk. Amikor megvettük ezt a házat, úgy gondoltuk, révbe értünk, itt mindannyian elférünk, és végleg ez marad a családi otthonunk – meséli Krisztián. – Még együtt csomagoltunk, költöztünk a „régi” házból az „újba”. Sok itt a tennivaló, de azt reméltük, hogy közösen, lassacskán mindent megoldunk. Sajnos, nem így alakult…

A ház egyik felében jelenleg is mesterek dolgoznak. Napközben a két nagyobb gyerek iskolában van, a kicsire és a picire Krisztián édesanyja vigyáz, hogy ő intézhesse a hivatalos dolgokat. Az édesapa Dunaújvárosban, a vasműnél dolgozott, három műszakos munkarendben. A gyereknevelés mellett ezt nem tudja folytatni, helyette gyeden lesz a kicsikkel. A négy gyerek gondozásába besegít a két nagymama, és ezt mások is felajánlották.

Mindent megtettek, amit lehetett

A Szent Pantaleon Kórház főigazgatóját a magzati embóliáról és a tragikus esetről is kérdeztük. Dr. Mészáros Lajos elmondta: munkatársai minden lehetségest megtettek, és őket is nagymértékben megviselte lelkileg az, ami történt. Az anya azonnali szakszerű ellátást kapott, azonban olyan mértékű volt az embólia, hogy – bár a vérkeringését átmenetileg helyre lehettet állítani – szervezetében visszafordíthatatlan elváltozások keletkeztek, melyek halálhoz vezettek az intenzív terápia ellenére. Elvégezték az igazságügyi boncolást, eredménye folyamatban van. A kórháznak is érdeke, hogy egy külső szakértő objektív véleményt tudjon formálni a sajnálatos esetről.

Ami a magzatvíz embóliát illeti, ez egy ritka szülészeti szövődmény. 50-80 ezer szülésre tehető egy súlyos, végzetes ilyen eset. Enyhébb formában 1 - 2 ezer szülésből egyszer jelentkezhet. A súlyos magzatvíz embólia legtöbbször halálos, amennyiben mégis életben marad az anya, úgy 75 százalékban súlyos idegrendszeri szövődmények maradnak fent az oxigénhiányos állapot miatt. Sajnos ez a szövődmény előre nem jelezhető, így a terhesgondozás nem védi ki a bekövetkeztét. Amennyiben nem történik akut császármetszés, a magzat is elhal. Erre csupán néhány perc áll rendelkezésre, így a legtöbb esetben (88-90 százalékban) sajnos bekövetkezik a magzatelhalás.

– Idehaza csak én foglalkozom a gyerekekkel, úgy gondolom, az a legjobb, ha velem lehetnek a legtöbbet – folytatja az édesapa. – Látom a fiúkon, hogy a történtek megviselték őket. Bence már nagyfiú, igyekszik uralkodni az érzelmein. Botond sokat rajzol, és azt mondta, anyukáját kéri karácsonyra. Boróka még kicsike, tartok tőle, hogy ő már nem fog emlékezni Anikóra. Boldizsár, sajnos, meg sem ismerhette. Neki mi fogunk mesélni róla, és a sok-sok családi fényképalbum.

A nappali egyik polcán sorakoznak a gondosan rendezett képalbumok. Anikónak erre is volt gondja, jutott ideje mindenre – emlékezik rá Krisztián. Logopédusként dolgozott, a harmadik gyerek születése előtt utazó szakemberként, a pedagógus szakszolgálat munkatársaként. Foglalkozott óvodás, iskolás gyerekekkel Dunavecsén, Solton, Dunaújvárosban, Előszálláson, Daruszentmiklóson, később Apostagon, Dunaegyházán, Kunszentmiklóson, Szalkszentmártonban, Tasson. Szerették a kollégái, a tanítványai. Aktívan részt vett az óvodai, az iskola munkaközösségben, szervezte a helyi közösséget.

– Remek édesanya volt, egyben igazi társam. Mindig mosolygott, minket is megnevettetett. Szerettünk Apostagon élni, minket is szerettek a faluban, azt mondták rólunk, hogy ideális a családi életünk. Anikó elvesztése után többektől visszahallottam, hogy mindig a jókkal történik ilyen tragédia – csuklik el a gyászoló férj hangja.   

Arra a kérdésre, hogy van-e valamire szükségük, Krisztián ennyit válaszol: Anikóra. A gyerekeknek megvan mindenük, kaptak már adományként pelenkát, tápszert, egyéb felajánlásokat, az apostagi önkormányzat pedig pénzgyűjtést hirdetett a faluban. A család megsegítésére létrehozott bankszámlára folyamatosan érkeznek kisebb-nagyobb összegek ismerősöktől és ismeretlen emberektől egyaránt. Krisztián köszöni az adományokat, azt mondja, erre nem most, hanem a későbbiekben lesz szükség, hogy egyedül is tisztességgel fel tudja nevelni a gyerekeit.

A segíteni szándékozók a Fókusz Takarékszövetkezet Apostagi Kirendeltségén vezetett 51700454-10003592 számú bankszámlaszámra juttathatják el adományaikat, Szűcs Krisztián nevére.

 

Mindent megtettek, amit lehetett A Szent Pantaleon Kórház főigazgatóját a magzati embóliáról és a tragikus esetről is kérdeztük. Dr. Mészáros Lajos elmondta: munkatársai minden lehetségest megtettek, és őket is nagymértékben megviselte lelkileg az, ami történt. Az anya azonnali szakszerű ellátást kapott, azonban olyan mértékű volt az embólia, hogy – bár a vérkeringését átmenetileg helyre lehettet állítani – szervezetében visszafordíthatatlan elváltozások keletkeztek, melyek halálhoz vezettek az intenzív terápia ellenére. Elvégezték az igazságügyi boncolást, eredménye folyamatban van. A kórháznak is érdeke, hogy egy külső szakértő objektív véleményt tudjon formálni a sajnálatos esetről.

Ami a magzatvíz embóliát illeti, ez egy ritka szülészeti szövődmény. 50-80 ezer szülésre tehető egy súlyos, végzetes ilyen eset. Enyhébb formában 1 - 2 ezer szülésből egyszer jelentkezhet. A súlyos magzatvíz embólia legtöbbször halálos, amennyiben mégis életben marad az anya, úgy 75 százalékban súlyos idegrendszeri szövődmények maradnak fent az oxigénhiányos állapot miatt. Sajnos ez a szövődmény előre nem jelezhető, így a terhesgondozás nem védi ki a bekövetkeztét. Amennyiben nem történik akut császármetszés, a magzat is elhal. Erre csupán néhány perc áll rendelkezésre, így a legtöbb esetben (88-90 százalékban) sajnos bekövetkezik a magzatelhalás.

Nyáron még együtt, boldogan várta a család Boldizsárt -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!