Közélet

2016.12.07. 16:52

Kutyával a fogorvoshoz

Füge, a terápiás kutya kísérte be szerdán a gyerekeket a fogorvoshoz, csökkentve ezzel félelmüket. A Magyar Ilona Általános Iskola első alkalommal szervezte meg kutyás látogatást dr. Mezős Adrienn fogszakorvoshoz.

Sebestyén Hajnalka

Az ötlet Tóthné Gondi Ildikó igazgatónő és a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány munkatársának, Borsos Andrea közös elgondolásából született meg. Látva a gyerekek mosolygó arcát, és hallgatni örömteli beszámolójukat, Fügével, a kis yorkival sikerült elérni, hogy a diákok egyáltalán nem, vagy csak kevésbé féltek beülni a fogorvosi székbe.

Az alapítvány vezette be először, hogy terápiás kutyával segítik a betegek gyógyulását a kórházban. Andrea és Füge állandó vendég a megyei kórház gyermekosztályán és az onkológián is. A mini yorki kiváló partner ebben, ráadásul nem hullajtja a szőrét, ami nagyon fontos a higiénia szempontjából. A tapasztalatok nagyon jók. Az állat simogatása által csökken a betegek fájdalma, jobb kedvűek. A kis négylábú diákokat azonban most először kísért el fogorvoshoz. A rendelőbe egyelőre nem kísérhette be őket, de a váróban kiválóan helyt állt. A Magyar Ilonások számára nem ismeretlen Füge, hiszen rendszeresen bejár hozzájuk tanórákra.

Az első osztályosok közül sokan szerdán találkoztak először fogorvossal. A szűrés néhány percet vett igénybe. Füge mindenkit az ajtóig kísért, és amikor kijöttek farkcsóválva fogadta őket. Jutalomként játszhattak vele alagútasat, és természetesen meg is simogathatták. Az elsősök örömmel osztották meg tapasztalataikat miután kijöttek a rendelőből. Haag Hajnalka büszkén mondta el, hogy egészségesek a fogai, igaz nem is eszik mindennap édességet. Varga Liliánának volt egy kis rossz élménye, szerinte fura íze volt a krémnek, amit az ínyére kentek. Ugyanakkor élvezte, hogy pórázon vezethette a kutyust a rendelőig, és ez jó kedvre derítette azonnal. Németh Dzsenifernek szintén minden rendben volt a fogaival. Elmesélte, hogy otthon nagyon figyelnek az egészséges táplálkozásra. Ritkán eszik édességet, gyümölcsöt annál többet. A fogorvostól való kezdeti félelme gyorsan elillant Fügének köszönhetően. Jakab Mátyás nem először járt fogorvosnál. Első alkalommal szüleivel volt fogorvosnál, egy fogát kellett akkor kihúzni, amiért Bátorság oklevelet kapott. Most is nagyon bátran viselkedett, bár bevallása szerint ebben Füge közrejátszott.

Egyre egészségesebbek a gyerekek fogai

A gyerekeket dr. Mezős Adrienn fogszakorvos vizsgálta meg. – Félévente járnak hozzánk szűrésre a diákok. Örömmel mondhatom el, hogy javuló tendenciát mutatnak a gyerekek fogainak állapota. A rossz fogak sok esetben összefüggnek a szociális háttérrel is. A rossz fogazat elsősorban azoknál a gyerekeknél jelentkezik, akik az iskolában is problémásak, a tanár nem tud igazán együttműködni a szülőkkel. A gyakori szűrésnek nagy a jelentősége. A rendszeres ellenőrzés pozitív hatású. Legutóbb volt olyan középiskolai osztály, akik évek óta járnak hozzánk, és most mindenkinek épp volt a fogazata. 6 éves kortól bújnak elő a maradó fogak. Sajnos van, akinél nagyon hamar ez is el kezd szuvasodni. Ha a kis lyukakat időben észrevesszük, sokkal könnyebb kezelni. Éppen ezért van nagy jelentősége a megelőzésnek. A fogak állapotát az édesség fogyasztása és a fogmosás elmulasztása nagyban befolyásolja. Az édességek közül a legrosszabbak a nyalókák, a kóla, az édes üditő. A csoki egy fokkal jobb ezektől. A kutyával való látogatást nagyon jó ötletnek találom, főként az elsősöknél, akik először találkoznak a fogorvossal. Bátorságot ad nekik, a kutyus segít elterelni a figyelmüket a félelemről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!