Közélet

2016.12.28. 07:40

Kevesebb gyermek született, több házasságot kötöttek

Idén kevesebb gyermek született szeptember végéig, mint tavaly, ugyanakkor többen kötöttek házasságot, mint 2015 első kilenc hónapjában. Egyebek mellett ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, megyénkről szóló adatsorából.

Barta Zsolt

Nyílik az olló a fizikai és a szellemi dolgozók keresetei között. Ez derül ki a statisztikai hivatal legutóbb közzétett megyére vonatkozó jelentéséből. Tavaly januárhoz képest a kétkezi munkát végzők havi nettó bére több mint 12 ezer, míg a szellemi dolgozóké 17 ezer forinttal növekedett. Így ma már egy fizikai dolgozó átlagbére 114 ezer 515 forint, míg egy diplomásé valamivel több mint 187 ezer forint. A fizikai dolgozók nettó 114 ezres bére egy átlag szám, amely egy jobb cégnél magasabb fizetést jelenthet, míg egy kevésbé jó piaci helyzetű vállalkozásnál sokszor csak a minimálbért lehet megkeresni. Érdekes, hogy az építőipari munkákra szinte alig találnak dolgozót a vállalkozások. A statisztikai adatok szerint itt 102 ezer forint a tisztán hazavihető bér, amely ha igaz, akkor rettentően kevés. Egyes vállalkozók szerint sok munkavállaló minimálbérre van bejelentve, de emellett feketén is kap néhány húszezrest a dolgozó a zsebébe.

A  családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése nyomán megélélnkülni látszik a lakásépítési kedv. Bács-Kiskunban szeptember végéig 173 lakást építettek, míg tavaly 138-at adtak át. Az első kilenc hónapban a lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések együttes száma 540 volt, amely 61 százalékkal több, mint 2015 azonos időszakában. Az emelkedés impozáns, ugyanakkor azt kell tudni, hogy a megyében több mint 200 ezer lakásnak nyilvánított ingatlan létezik. Az elemzők szerint ebből több tízezer bontásra, több tízezer felújításra érett.

Nagyon sok családi ház üresen áll, értékesítésre vár. Falvakban 3-5 millió forintért lehet vásárolni 80-90 négyzetméteres kockaházakat kerttel, melléképületekkel. Az egykori építtetők ma már nem élnek, a lakások pedig vidéken, ahol kevés az álláslehetőség, szinte eladhatatlanok. A KSH felmérése szerint 2008. óta 22 ezerrel csökkent a megye lélekszáma. Nyolc év alatt három Soltvadkert nagyságú település lakossága tűnt el a megyéből.

Tavaly, szeptemberig 3494 gyerek született, míg az idén az ősz első hónapját is figyelembe véve 3451 csecsemő látta meg a napvilágot. Bár kevesebben születtek, a házasságkötési kedv növekedett az idén. Az idén szeptember végéig 2177 pár mondta ki a boldogító igent, míg tavaly 242-vel kevesebben fogadtak örök hűséget egymásnak Bács-Kiskunban.

 

Ezek is érdekelhetik