Közélet

2016.12.05. 20:16

Elektromos rövidzárlat miatt égett ki a fél házuk

Novemberben sorozatban három család otthona vált lakhatatlanná lakástűz miatt Kunszentmiklóson. Elsőként Gergényiné Kovács Ilonát és családját érte ez a tragédia.

Popovics Zsuzsanna

[caption id="" align="alignright" width="300"] Több millió forintos tűzkár keletkezett a nemrég felújított lakásban
[/caption]

– A vasútnál dogozom, forgalomirányítóként. Hétfőn éjszakai műszak után tértem haza, az élettársam az autista fiamat vitte Kecskemétre, a Juhar utcai iskolába. Rajtam kívül a lányom volt itthon, délelőtt mindketten aludtunk. 11 órakor felkeltem, ekkor éreztem meg a füstszagot – idézi fel a tűz körülményeit Ilona. – Mentem a szag után, és láttam, hogy füstöl a fürdőszoba, lángokban áll a hálószoba. Kirohantam az utcára, áramtalanítottam a házat, lekapcsoltam a gázt. Majd kiabáltam a lányomnak, hogy hívja a tűzoltókat, közben bezártam a belső ajtókat, hogy valamelyest lefojtsam a tüzet.

A helyi tűzoltók percek alatt a helyszínre értek, de a ház egy része így is kiégett. Az oltás nyomán minden elázott, tönkre ment a parketta, a falak. A tűz okát a tűzoltók nem tudták megállapítani, a kirendelt tűzszakértő szerint elektromos rövidzárlat miatt történt.

– Frissen volt felújítva a lakás, törekedtem arra, hogy a sérült fiamnak élhető és biztonságos otthont teremtsek – folytatja Ilona. – De sajnos hiába igyekeztem, a falban lévő elavult vezeték kigyulladt, a tűz pedig minden eddigi munkámat felemésztette. Most harcolok a biztosítóval. A ház egy része csupa korom, a frissen felújított akrilkád is kiégett. A biztosító szerint ezt vegyi tisztítással helyre lehet hozni. Én viszont szeretném újra cserélni, mint miden mást is. Évekig gyűjtöttem arra, hogy felújítsam a tetőzetet. Ehelyett most hitelt veszek fel, és újrakezdjük a felújítást. Legelőször a teljes villamoshálózatot ki kell cserélni, majd újravakolni a falakat.

Sokkal rosszabbul is járhattak volna – fűzi hozzá. Ha öt perccel később ébred, akár benn is éghetett volna a házban, a lányával együtt. Az önkormányzattól kapott szükséglakást mostanra belakták. Tízéves autista fia nehezen viseli a változásokat, Ilona mégis szeretné, ha karácsonykor együtt ünnepelne a család. Koppány Vajkot egy számítógéppel szerette volna meglepni, ám a sok egyéb kiadás miatt erre most nincs lehetősége.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Gergényiné Kovács Ilona
[/caption]

„Szörnyű, amit átéltünk, senkinek sem kívánom. Legalább négymillió forint kár keletkezett a házban. Hogy mire van szükségünk? Gipszkartonra, festékre, járólapra, csempére, fürdőszobai berendezésre. Idén decemberben erre költünk, nem karácsonyi ajándékra. Beérjünk valami aprósággal, és örülünk annak, hogy élünk” – mondja gondterhelten az édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!