Közélet

2016.11.09. 21:10

Új háziorvos rendel Fülöpszálláson

Nem kis szerencsének tartják a fülöpszállásiak, hogy az egyik nyugdíjba vonult háziorvosuk helyét azonnal betöltötte egy új doktor. Dr. Jánosik György októberben helyettesítőként látta el dr. Berta László korábbi háziorvos körzetét, november óta pedig már saját jogon működteti a rendelőt. A környéken számos település küzd orvoshiánnyal, sok helyen évek óta vannak üres praxisok.

Popovics Zsuzsanna

– Mi vezérelte Fülöpszállásra?
– Az élet írja a legjobb sztorikat. Családommal együtt Kecskeméten élek, és kerestem a lehetőséget, hogy közelebb kerüljek az otthonomhoz. Húztam egy 25 km sugarú kört a város körül, felmértem a lehetőségeket. Törtel község és Nagykőrös város jött számításba, tárgyaltam is a két önkormányzattal. Egyik nap telefont kaptam Gubacsi Gyula fülöpszállási polgármestertől, aki figyelmembe ajánlotta a települését, ha már új praxishelyet keresek. Olyan kedvesen invitált, hogy nem tudtam nemet mondani. Körülnéztem Fülöpszálláson, az elődöm és a polgármester megmutatta az egész falut, még a református templomot is kinyittatták a kedvemért. A rendelőt is megnéztem, és kiderült, hogy itt egy jól karban tartott, gondozott orvosi körzetről van szó, kiváló asszisztenciával. Ilyen fogadtatásban másutt még nem volt részem. Rövidre is zártam a korábbi tárgyalásokat, és most itt vagyok!

– Nem bánta meg?
– Mindenki ezt kérdezi, de nem. Az első nap nagyon nehéz volt: át kellett állni a számítógéppel, közben a váróban torlódtak a betegek. A nap végén mondtam a polgármesternek, hogy holnap nem jövök. Arcára fagyott a mosoly, de aztán látta rajtam, hogy csak viccelek. A harmadik nap már én újságoltam, hogy engem innen már csak bottal tudnak elzavarni.

– Hol gyógyított ezt megelőzően?  
– A Szolnok megyei Jászboldogházán praktizáltam 2009 óta. Később a szomszédos Tápiógyörgyén is helyettesítettem egy gyesen lévő kolléganőt. Ő szeretett volna újra dolgozni, így kapóra jött, hogy neki adhatom át a körzetemet. Most még váltásban dolgozunk, de jövő ősztől teljesen átveszi a korábbi praxisomat. Megnyugtató számomra, hogy a jászboldogháziakat sem hagytam cserben. Feleségem gyógyszerész, korábban én is a gyógyszeriparban dolgoztam.

– Van kedves emléke az előző szolgálati helyéről?
– Sok van, de talán a legelső jászboldogházi élményem a legmaradandóbb. Még újságcikk is született róla, a Szolnok megyei Néplapban. Az történt, hogy éppen csak elkezdtem a háziorvoslást a faluban, amikor rosszul lett egy idős néni, akit eszméletlenül találtam. Mentőt hívtam, de rohamkocsi éppen nem állt rendelkezésre. A mentésirányítás végül helikoptert küldött a betegért. Az egész falu felsorakozott, nézte a csodát, hogy Jászboldogházán helikopterrel mentik az emberéletet. Híre is ment, micsoda orvosuk van! A majd’ nyolcvanéves néni szerencsésen felépült, és még évekig jó egészségben élt.

– Hogy fogadták a fülöpszállásiak?
– Bizalommal, ami talán a legfontosabb. A legtöbb beteg elmeséli a kortörténetét, úgy mond „képbe hoz”, és őszintén elbeszélget velem. A váróban, a faluban viszont terjednek a pletykák, ahogy ilyenkor lenni szokott. Híre ment például, hogy egy hónapig egy fiatal doktor fog helyettesíteni, majd novembertől jön egy jó ötvenes. A múlt héten jött is egy néni, és megkérdezte, hogy akkor én most melyik vagyok? Mondtam neki, hogy a kettő egy és ugyanaz, én vagyok a fiatal ötvenes, aki gyógyít és tervei szerint véglegesen marad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!