Közélet

2016.10.27. 22:03

Gondját viselik a honvédsíroknak

Az iskolai közösségi szolgálat keretében dolgoztak diákok a kunszentmiklósi temetőben. Katonasírokat kutattak fel és hoztak rendbe a középiskolások.

Popovics Zsuzsanna

Megyénkben is együttműködhetnek a középfokú tanintézmények a Magyar Honvédséggel az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatban. Eddig öt gimnázium és szakgimnázium élt a lehetőséggel, köztük a Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Szakgimnázium és Szakközépiskolája Kunszentmiklóson.
– Iskolánk a Honvédelmi Minisztérium megkeresése kapcsán bővítette az 50 órás iskolai közösségi szolgálatra vonatkozó kínálatát. Eddig is számos szervezettel kötöttünk együttműködési megállapodást. A hadisír-gondozás egy újabb lehetőség a tanulók számára – nyilatkozta lapunknak Bernáth Ilona intézményvezető.

Az iskola feladata volt a gondozásba vonható sírok felkutatása. Három I. világháborús kunszentmiklósi hősi halott sírját találták meg a Fölszögi Öregtemetőben. Az iskola karbantartói megtisztították a sírokat a rájuk nőtt több éves gyomtól, majd helyreállították a kereteket. Abai János osztályfőnök vezetésével a 12. osztály tanulói fellazították a sírhalmok földjét és beültették friss virággal. A 11/a osztályos tanulók emlékkoszorúkat készítettek, és helyeztek a sírokon. Az öregtemetőben lévő katonasírokat az iskola tanulói a jövőben is gondozni fogják.

A vállalkozó szellemű középiskolás fiatalok más településeken is besegíthetnek a hadisír-gondozási feladatokba. Feltétele, hogy iskolájuk együttműködési megállapodást kössön az Magyar Honvédséggel. Eddig országosan hat megye húsz oktatási intézménye élt a lehetőséggel. A sírkertek gondozása állandó feladat, a halottak napja és mindenszentek közeledtével pedig különösen is aktuális ilyen módon tisztelegni az elhunyt katonahősök előtt.

Popovics Zsuzsanna -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!