Közélet

2016.09.06. 08:24

A lakókat zavarta a fürdőben rendezett éjszakai buli

Éjszakai hangoskodás, hajnalig dübörgő zene háborítja a Sétáló utca lakóinak éjszakai nyugalmát Kunszentmiklóson. Előbb az önkormányzathoz fordultak, majd a polgármesternek írtak nyílt levelet.

Popovics Zsuzsanna

Évek óta csend és nyugalom jellemezte a város közepén lévő, önkormányzat által üzemeltetett meleg vizes fürdőt és uszodát. Ezen a nyáron viszont hajnalig tartó zenés partikat rendeztek a strandon – részben a bevételnövelés, részben a turistacsalogatás céljával. A bulik olyan jól sikerültek, hogy nem csak a jegyet váltó közönség, de a szomszédos utcák lakói is pirkadatig nem aludtak. Utóbbiak nem jószántukból.

Erről tanúskodik az a beadvány, amit a város jegyzőjéhez intéztek, még július 26-án. Ebben a Sétáló utca lakói intézkedést kértek „a strandon történő éjszakai randalírozások, hangoskodások, diszkózás megszűntetése érdekében”. Tizenöt lakó nyomatékosította aláírásával, hogy elviselhetetlennek tartja az éjszakai hangoskodást. A beadványnak nem lett foganatja, ellenben augusztusban két „electric party-t” is rendeztek a strandon. A lakók óránként hívták a rendőrséget, elmondták véleményüket a sportcentrum vezetőjének, majd végül nyílt levelet írtak Lesi Árpád polgármesternek, amivel szerkesztőségünket is megkeresték, augusztus 26-án. Annyit végül elértek, hogy a képviselő-testület legutóbbi ülésen napirendre került az ügy.

A lakók részéről többen elmondták, hogy nem a strand és a rendezvények ellen van kifogásuk, hanem a túlzottan hangos, ütemesen dübörgő zenét nem bírják elviselni éjszakától hajnalig. Balázs Dénes állítása szerint egy zajszintmérő műszerrel a saját udvarán 120-140 decibel hangnyomást mért. „Lakóterületen, éjszaka 40 decibel a megengedett hangnyomás” – idézte a vonatkozó rendeletet a mérnök. Dr. Kelemen Henrietta jegyző ezt pontosítva elmondta, a belvárosban lévő strand és környéke „vegyes” területnek minősül, ahol ez a határérték 45 decibel. Hozzátette: korábban szakértő bevonásával többször is mértek zajszintet a belvárosi szórakozóhelyeknél, és eddig még sosem tapasztaltak a megengedettnél magasabb értékeket.  
A képviselőket megosztotta a lakók panasza. Volt, aki szerint célszerű lenne ellenőrizni, és a megengedett mértékig csökkenteni a bulik alkalmával hallható zajhatást, ezzel betartva a zajvédelmi követelményeket. Más képviselő úgy fogalmazott, a mai fiatalságnak az a normális, hogy egy buli éjfélkor kezdőik és virradatig tart, nem lehet tőlük elvárni, hogy csöndben diszkózzanak. Bábel Péter alpolgármester úgy fogalmazott: a strandot és uszodát is magábafoglaló sportcentrum éves költségvetése 70 millió forint, ebből 10-12 millió forint bevétele van a létesítménynek, de a fennmaradó több tízmillió forintot a városi büdzsé állja. Szerinte éppen ezért szükséges és üdvözlendő minden olyan rendezvény, ami növeli az intézmény bevételét. Lesi Árpád polgármester amellett érvelt, hogy meg kell találni azt az egészséges kompromisszumot, ami lehetővé teszi, hogy se a lakókat, se a strand rendezvényeit ne érje hátrány. 

Szabó Zoltán, a sportcentrum igazgatója hozzászólásában elmondta: a nyár folyamán összesen négy saját éjszakai rendezvényt szerveztek a strandon, amit minden esetben előzetesen bejelentettek a helyi rendőrkapitányságon. Összesen két hangfal szólt a színpadon, és a strand távolabbi részein már nem is lehetett hallani, éppen melyik zeneszám szól. Azt el tudja képzelni, hogy az ütemes dobszó zavarta a környéken alvókat. Hogy ez ne így legyen, a jövő héten egy este beüzemelik a hangszórókat és megmérik a zajkibocsátást. Amennyiben ez túl magas lesz, igyekeznek olyan szögben és hangerőre beállítani a hangfalakat, hogy mérséklődjön a környékre bocsátott hanghatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!