Közélet

2016.05.26. 19:54

Járadék illeti meg a háború rokkantjainak leszármazottait

A napokban tartotta soros összejövetelét a HONSZ Kecskeméti Szervezete.

Popovics Zsuzsanna

A rendezvényen szó esett arról, hogy tavaly július óta a hadiárvák mellett a hadigyámoltak is jogosultak járadékra. Gartner Walter, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Kecskeméti Szervezetének elnöke elmondta: a tagság ismeretségi köréből eddig alig húsz ember igényelte volt hadigyámoltként a rendszeres járadék megállapítását.
A hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény tavalyi módosítása teremt lehetőséget az anyagi támogatás megállapítására a második világháború hadirokkantjainak leszármazottai (gyerekei) részére. A járadék az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30 százaléka, 2015-ben ez 8550 forint. Erre a volt hadiárvák mellett a volt hadigyámoltak és a volt hadigondozott családtagok is jogosultak. Az ellátás iránti kérelmet a Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalához kell benyújtani az ott kapott igénylőlap pontos kitöltésével. A  hadigyámoltaknak igazolniuk kell szülőjük hősi halálának, vagy eltűnésének időpontját, és be kell mutatni a volt hadigyámolt születési anyakönyvi kivonatát (nem kell csatolni az eredeti okiratokat, elég a fénymásolat).

A nevezettek közül sokan vannak, akik az 50 ezer forintos egyösszegű térítést azért nem kapták meg, mert nagykorúvá válásukig kapták a hadiárva- és hadigyámolt-ellátást. A módosított törvény a „túlkorosoknak” is biztosítja a havi rendszeres járadékot, ebből következik, hogy kérhetik az elmaradt egyösszegű térítést is. Akinek a fentiekben leírtakkal kapcsolatban kérdése van, fordulhat a HONSZ kecskeméti elnökéhez, a 06-30-417-4535-ös telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!