Közélet

2015.10.02. 07:44

Városházi kérdések és válaszok a KSE-ügyben

A legutóbbi kecskeméti közgyűlésen ismét szóba került a KSE Kft. ügye, és ezúttal sem maradt el a témában szokásos pengeváltás a városvezető koalíció és az ellenzék között.

Hraskó István

A téma kapcsán Falusi Norbert LMP-s képviselő nyújtott be interpellációt, ebben főként szeptember 11-én megjelent cikkünket idézi. Mint megírtuk: a közel négy év után lezárult nyomozás feltárta, hogy a gyanú szerint a 93 százalékban önkormányzati tulajdonú KSE Kft. bevételét a gyanúsítottak valótlan tartalmú számlákkal 440 millió forinttal csökkentették. Falusi többek között rákérdezett: befejeződött-e a cég felszámolása, mekkora követelések állnak fenn a társasággal szemben, és van-e folyamatban polgári per a követelések kapcsán?
Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester (Fidesz-KDNP) válaszában leírta: a felszámolás még tart, az eljárást végző PARA Gazdasági Tanácsadó Kft. összesen 335,7 millió forint hitelezői igényt vett nyilvántartásba. A céggel szemben nincs polgári per, a volt ügyvezetőivel szemben ugyanakkor a volt kézilabda szakosztály tagjai kártérítési felelősség megállapítása iránti pert indítottak.

Annak idején beszámoltunk róla, hogy 2010 elején a KSE Kft. 50 millió forint folyószámlahitelt vett fel, amire kezességet vállalt az önkormányzat. Erre az összegre Falusi Norbert „eddig meg nem térült kölcsön” kifejezéssel célzott, és megkérdezte: milyen további anyagi kár érte az önkormányzatot a KSE Kft. „botrányos pénzköltései következtében”? Valamint azt is, hogy milyen jogi és egyéb lépéseket tesz a polgármesteri hivatal a károk csökkentése érdekében.

Szeberényi Gyula Tamás az interpellációra adott válaszban ez utóbbi kérdésekre úgy reagált: minderről a képviselők – szintén Falusi Norbert interpellációja nyomán – a 2014 februári közgyűlésen már tájékoztatást kaptak.

– Az önkormányzat nem bank, nem kölcsönt adott, hanem garanciát vállalt. Ezzel kapcsolatosan rengeteg zagyvaság elhangzik. Ugyanazokat a kérdéseket az ellenzéki képviselők 2-3 havonta felteszik. Nyilvánvaló a politikai szándék, hogy napirenden akarják tartani ezt a témát, de egy idő után a hivatal utal a korábbi válaszokra – mondta el az alpolgármester.
Az interpellációra adott válaszokat az LMP-s képviselő nem fogadta el, de összességében a képviselő-testület 16 igennel, 3 nem és 2 tartózkodás mellett megszavazta.

Utánanéztünk, Falusi Norbert kérdéseire 2014 márciusában egyébként az volt a válasz: a sportcég kft.-ként működött, vagyis tartozásaiért saját vagyonával felel. A többségi tulajdonos önkormányzatnak nincs jogi kötelezettsége a céggel szembeni követelések kielégítésére, azaz az önkormányzat szempontjából anyagi következményekkel nem jár a felszámolási eljárás. Másfél éve az akkori polgármester Zombor Gábor leírta, hogy a kezességvállalásból eredő 50 millió forint igényét az önkormányzat a felszámolási eljárásban hitelezői igényként határidőn belül bejelentette, ám az összeg behajtására nincs mód, mert a KSE Kft.-nek semmilyen vagyona nem maradt.

Hagyó és Zuschlag is szóba került

Napirend előtti felszólalásában Király József szocialista frakcióvezető kijelentette: a KSE ügye nem csak anyagilag, hanem erkölcsileg is szétzilálta a helyi sporttársadalmat. – Felmerül a kérdés, hogy egy majdnem százszázalékban önkormányzati tulajdonban lévő cégnél ez idő alatt hol volt a választott felügyelő bizottság, annak vezetői, mit tett a városháza illetékes osztálya azért, hogy ezek a dolgok ne történhessenek meg? Mai világunkban nem kérdéses, hogy a KSE Kft. vezetése ezt politikai megrendelés vagy hozzájárulás nélkül nem tehette volna meg, hiszen köztudottan igen csak rövid gyeplőn vannak tartva a városi cégeink – vélte Király József, aki felhozta azt is: neki, mint baloldali embernek át kellett élnie, hogy kisebb összegek miatt „nyakló nélkül zuschlagoztak, hagyóztak, simongáboroztak”.
– A 800 milliós kár kinek a politikai, erkölcsi és szakmai felelőssége, talán Zuschlágé, talán Simon Gáboré, talán Hagyó Miklósé? Nem. Véleményem szerint a város korábbi vezetésének kell majd erről számot adni, de minél előbb – mondta a szocialista frakcióvezető.

Szeberényi Gyula Tamás kijelentette: 50 milliós kárról van szó, nem 800 milliósról. – Értem én ezt a frusztráltságot, amikor MSZP-s politikusok sorra buknak le különböző ügyekben, de a KSE ügyében óriási a különbség, hiszen Zombor Gábor volt polgármester tett feljelentést. Azaz fideszes politikus úgy érintett, hogy feljelentést tett bűncselekmény gyanúja miatt, nem pedig úgy, hogy nokiás dobozban milliókat adott át korrupciós ügyben – fogalmazott az alpolgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!