Közélet

2014.11.20. 17:37

Közelegnek a felvételik

Közzétették, hogy mely gimnáziumok és középiskolák szerveznek központi felvételi vizsgákat a beiskolázáshoz.

Popovics Zsuzsanna

A középiskolák és gimnáziumok több mint fele nem tart majd felvételi vizsgát, hanem az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja és veszi fel a tanulókat. Országosan közel ötszáz középiskola írta elő, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken – közölte az Oktatási Hivatal hétfőn. Ha tehát egy tanuló úgy tervezi, hogy februárban ezek valamelyikébe is beadja felvételi jelentkezését, részt kell vennie a központi vizsgákon.

A hivatal honlapján elérhetők a középfokú intézmények felvételi tájékoztatói. Ezekből kiderül, hogy milyen osztályokat indítanak az iskolák a 2015/2016. tanévben, és megjelölték azt is, hogy milyen felvételi eljárással veszik fel a hozzájuk jelentkező tanulókat.

Bács-Kiskunban 2 nyolcosztályos és 4 hatosztályos gimnázium leendő diákjainak kell központi írásbeli felvételi vizsgát tenniük. A 9. évfolyamra jelentkezőknek további 13 iskola írta elő a központi felvételit. A nyolcosztályos gimik közül a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium, és a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium szervez központi vizsgát a beiskolázáshoz. A hatosztályos gimnáziumok közül Baján a III. Béla Gimnázium, Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Gimnázium, Kecskeméten a Katona József Gimnázium és a Református Gimnázium tart felvételit.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Nyílt napok voltak a kecskeméti Katona József Gimnáziumban, tegnap a négyosztályos képzés iránt érdeklődő nyolcadikos diákokat fogadták
[/caption]A 9. évfolyamra történő beiskolázás központi írásbeli felvételi vizsgáit szervező intézmények: III. Béla Gimnázium (Baja), Szent István Gimnázium (Kalocsa), Móra Ferenc Gimnázium (Kiskunfélegyháza), Baksay Sándor Református Gimnázium (Kunszentmiklós), valamint Kecskeméten az ÁFEOSZ, a Bolyai János Gimnázium, a Humán Szakképző Iskola és tagintézményei, Katona József Gimnázium, Kodály Zoltán Gimnázium, Lestár Péter Szakközépiskola, Műszaki Szakképző Iskola és tagintézményei, Református Gimnázium, Piarista Gimnázium.

 

Célszerű tájékozódni

Az érintett diákoknak és szüleiknek célszerű mielőbb tájékozódni a középiskolák kínálatáról. A központi felvételi vizsgára való jelentkezés határideje: december 9. A jelentkezést abba a – listán szereplő – középiskolába kell beadni, amelyben a jelentkező a vizsgát meg kívánja írni.

Nyílt napok voltak a kecskeméti Katona József Gimnáziumban, tegnap a négyosztályos képzés iránt érdeklődő nyolcadikos diákokat fogadták Nyílt napok voltak a kecskeméti Katona József Gimnáziumban, tegnap a négyosztályos képzés iránt érdeklődő nyolcadikos diákokat fogadták -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!