Közélet

2014.07.23. 06:33

Útbeomlás a kereszteződésben

Közel három hétig nem volt „gazdája” egy méretes gödörnek Kecskeméten, a Nagyváradi és a Szabadkai utca kereszteződésében. Kérdezősködésünkre aztán igen.

Hraskó István

A közlekedők számára nem éppen veszélytelen, méretes gödörre a Nagyváradi utcában lakó Simon István hívta fel figyelmünket. Tőle megtudtuk: a Szabadkai utca utolsó harmadának leaszfaltozását előkészítendő a közelmúltban kiépítették az utca végéig a csapadékcsatornát. Szerinte a problémákat az okozhatta, hogy a munkálatok során megszüntették az eddigi vízelnyelőt, mondván: úgyis nemsokára megépül az út, azzal együtt pedig egy másik „lefolyó”. Csakhogy az aszfaltozás máig nem kezdődhetett el, mert ehhez a Szabadkai utcán egy villanypóznát odébb kellene helyezni, hogy meglegyen az út megfelelő szélessége.

– Három hete jött az első komolyabb eső, és mivel a Szabadkai utca felénk lejt, a víz pedig tudja a fizikát, kisebb árvízben volt részünk, mert a vízelnyelő már nem vezette el a csapadékot. Ekkor roggyant meg a burkolat – mutatta Simon István. Telefonált a Bácsvíz Zrt.-nek, de ott azt mondták neki, hogy nem a vízmű illetékes az ügyben, hanem a kivitelező cég. Két pózna ugyan figyelmeztetésként kikerült, de hamarosan újabb kettőre és szalagokra is szükség volt, mert a kráter egyre tágult, omladozott. Simon István mégegyszer kereste a vízművet, segítséget kért Lévai Jánosné önkormányzati képviselőtől, de nem történt semmi. Ekkor telefonált szerkesztőségünknek, ugyanis szerinte félő, hogy a kereszteződésben előbb-utóbb baleset fog történni a beomlás miatt, esetleg valaki beleesik a mélyedésbe. [caption id="" align="alignright" width="334"] Három hétig kerülgethették a lakók a gödröt
[/caption]

Megkerestük a Bácsvíz Zrt.-t és az önkormányzatot, végül a Duna Aszfalt Kft.-t is, miután kaptunk olyan információt, hogy ők dolgoztak az utcában kivitelezőként.
Lehel Zoltán innovációs főmérnök, a Duna Aszfalt szóvivője válaszában először kijelentette: Kecskeméten „az ilyen jellegű munkák” 2014. január 1-jétől a Városgazdálkodási Kft.-hez tartoznak. Ugyanakkor hozzátette: cégük a „problémás” helyszínen egyéb felújítási munkákat végzett.

– Ennek a keretében a víznyelő is felújításra került, nem megszüntetésre. Mivel eddig nagy mennyiségű esővíz nem „tesztelte” a létesítményt, nem derült ki a probléma, ami abban állt, hogy a víznyelő eredetileg, a kiépítéskor nem került bekötésre a csatornarendszerbe, amit mi a felújításkor nem tudtunk, nem tudhattunk. A nagy mennyiségű úgynevezett. pangó víz így alámosta az utat. A mostani javításkor ezt a problémát is orvosoljuk – válaszolta a szóvivő, hozzátéve: kedden kijavítják a hibát.

Olvasónk jelezte: valóban fel is vonultak a munkások, bár aztán elkezdett esni az eső. Novák Kornél, az önkormányzat közmű- és közterületfejlesztési csoportvezetője is azt nyilatkozta lapunknak: a több évtizede épült csapadék gerinccsatornára a víznyelő nem lett bekötve, így a felgyülemlett víz meglazította a talajt. Ígérete szerint ha az időjárás engedi, a hiba kijavítása szerdán befejeződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!