Közélet

2014.07.05. 18:18

Nem büntetésből jártak iskolába

Nincsenek olyan szigorú szabályok, focizni is lehet. Egyebek mellett ezek az előnyei egy olvasótábornak, vélik a téma szakértői.

Kubatovics Tamás

Krumplit és hagymát kapott, aki rosszul viselkedett. A csoki pedig egyáltalán nem szerepelt az ajándékok között. Egyebek mellett ilyen megdöbbentő és elgondolkodtató információkat dolgoztak fel a napokban a német központ diákjai. De némi segítséggel azt is kideríthették, hogy miért kellett egykoron a lakodalomba evőeszközt vinniük magukkal a meghívottnak. Mindezt a magyarországi németek néphagyományaival és kultúrájával ismerkedve tehették, így derült fény például a régi Mikulások ajándékozási szokásaira.

Nemzetiségi olvasótábort tartottak a héten az  MNÁMK Általános Iskolájában. Öt napon át iskolájukba jártak a vakációzó gyerekek, a 34 alsótagozatossal három pedagógus foglalkozott. A tábort a Német Szövetségi Köztársaság a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatán keresztül  támogatta.

– Számunkra egyfajta zsilipelés a nyári szabadság felé ez a pár nap. A gyerekek is azt mondták, hogy szívesen jöttek, ők már egy pihenéssel töltött időszak után tértek vissza az iskolába. Úgy tűnik, valóban élvezik a programokat. Délelőttönként három témát dolgozunk fel, ezek során tudást szerezhetnek, barkácsolhatnak egy kicsit, délutánonként pedig a kirándulásokon szerezhettek új ismereteket – mondta Molnárné Tomó Krisztina tanítónő.

Nagynyárádon Sárdi János kékfestőmester ismertette meg a táborozókat a mesterség tudományával, Hartán Schneider Péterné mutatta be a településre jellemző bútorfestés jellegzetes motívumait, ezeket a gyerekek maguk is alkalmazták. Baján pedig a skanzenben töltöttek vidám órákat játékkal és kalácssütéssel a gyerekek. Egyik este sváb táncokat tanultak, majd szalonnát sütöttek.

– Tavaly is voltam ilyen táborban, ezért is akartam jönni. Tudtam, hogy itt lesz a haverom is, akivel lehet majd focizni, ez fontos volt – árulta el Gróf Bálint, aki a következő tanévben már felső tagozatos lesz. – Tetszettek a kézműves foglalkozások, a bútorfestésnél meglepett, hogy még a pincelejárót is színesre festették és nagyon szép volt. Érdekes volt, hogy az ecset vége kaktuszból volt, mert így egészen apró pöttyöket lehetett lerakni. De itt a suliban is jól teltek a napok.

Andriott Gréta, aki most járta ki a második osztályt, a hartai látványosságok közül a babaházat nevezte a legérdekesebbnek. – Minden olyan volt mint a valóságban, de egészen kicsi tányér, szekrény volt benne. Lehetett venni különböző dolgokat, például hűtőmágnest és tükröket, fülbevalót, én tükröt vettem, mert az tetszett a legjobban. A régi szokásokról Kriszta néninél tanultunk, a menyasszonyi ruháról megtudtuk, hogy fekete volt. Nóra néninél a Mikulásról tudtunk meg dolgokat, Éva néninél pedig csipkét ragasztottunk a képkeretre. De legjobban a dobozkészítés tetszett. Kicsit furcsa érzés nyáron is iskolába járni, de most sokkal másabb mint a tanév alatt, most nincsenek olyan szigorú szabályok, ez nekem jobban tetszik. Így minden tök jó – összegezte tapasztalatait.

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!