Közélet

2014.06.26. 08:08

Az összes képviselő lemondott Orgoványon

Mind a hat orgoványi önkormányzati képviselő lemondott mandátumáról. Nagy a baj – fogalmaztak azon a lakossági fórumon, ahol döntésük okairól tájékoztatták a helyieket.

Popovics Zsuzsanna

Zsúfolásig megtelt a nemrég felújított orgoványi művelődési ház nagyterme kedd este. „Nehéz itt ülni önök előtt” – mondta az egyik képviselő, majd társaival együtt pontról pontra felvázolták, milyen történések és körülmények vezettek mandátumuk visszaadásáig.
A meghívóban az szerepelt, hogy a polgármester „viselkedésével és döntéseivel gazdasági összeomlás felé sodorta a települést”. A hat képviselő a fórumon szóban is elmondta: a június 2-i képviselő-testületi ülésen szereztek tudomást arról, hogy az önkormányzatnak több mint 21 millió forint működési támogatást és kamatait vissza kell fizetnie az államkincstárnak (oka: nem készült el határidőre a felhasználási elszámolás).

Gellért László, volt alpolgármester és képviselő: – Ez volt az utolsó csepp a pohárban, de sajnos nem az egyetlen dolog, ami után azt mondtuk, ehhez nem adjuk tovább a nevünket.
Subicz József, képviselő: – Évtizedekig voltam választott képviselő a faluban, nem volt könnyű meghozni ezt a döntést. Tartozunk önöknek azzal, hogy tájékoztatást adjuk az önkormányzat dolgairól. 2013-as évi költségvetés tárgyalásánál 60 milliós hiány mutatkozott a beszámolói anyagban. A legutóbbi két nagyberuházás finanszírozásához – művelődési ház és piactér – eszközhitelt vett fel az önkormányzat, melyek kamatát fizetni kell. A támogatást viszont nem lehet lehívni, mert hiányzik a pályázati elszámolás. Javaslatainkat, tanácsainkat a polgármester nem fogadta el. Döntéseiről utólag tájékoztatott, elvárva, hogy fogadjuk el akkor is, ha nem értünk vele egyet.

A képviselők szerint tetézte a bajt, hogy a polgármester februárban azonnali hatállyal menesztette a jegyzőt. Ezt megelőzően a pénzügyi osztály két munkatársa is felmondott, így a folyamatban lévő gazdasági és jogi ügyek intézése félbeszakadt.
Gyarmatiné Márton Olga iskolaigazgató, képviselő: – A pénzügyesek távozása után nem volt biztosított a gazdálkodás folyamata. A jegyző menesztését sem követte átadás-átvétel, így a jogi folyamatok folytonossága is megszűnt. Hiába javasoltuk: a jegyző közös megegyezéssel távozzon a hivataltól, hogy legyen módja átadni a folyamatban lévő ügyeket. A képviselő hozzátette: évekig azon dolgoztak, hogy jógazda módjára sáfárkodjanak a település vagyonával, gyarapítsák azt.
Többen éveken keresztül nem vettek fel fizetést képviselői munkájukért. A település megtakarításainak elherdálásában nem kívánnak részt venni.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nehéz itt ülni önök előtt, de tartozunk a felelősséggel, hogy tájékoztatást adjunk az önkormányzat dolgairól – mondták a lemondott képviselők
[/caption]

Palásti Kovács Ágnes, képviselő: – Sok esetben kényszer alatt hoztunk döntéseket. A költségvetést el kell fogadni, különben működésképtelenné válik az önkormányzat – hallottuk nap mint nap. Ugyanez volt a helyzet a beszámoló, a zárszámadás elfogadásakor. Tudtuk, hogy a számokkal baj van, hogy a beszámolók szakmai háttere nem állja meg a helyét, mégis felemeltük a kezünket. Mert az embereknek számítottak a fizetésükre, a szociális segélyre, a lakástámogatásra. A zárszámadás elfogadásának négyszer futott neki a testület, végül öt feltétellel fogadta el. Sajnos egyik sem teljesült. Ezzel szemben a 21 millió forintos visszafizetési kötelezettséget kéthónapos késéssel tudatták velünk.

A jelenlévők kérdeztek is a falu volt képviselőitől. Ki a felelős a 21 millióért? Miért nincs jelen a polgármester? Miért menesztették a jegyzőt? Hogyan tovább? Utóbbi kapcsán elhangzott: a képviselő-testület április közepén kért írásban segítséget, valamint számvevőszéki vizsgálatot a megyei kormányhivataltól. Előrelépés azonban nem történt. „Nincs több lehetőség a kezünkben” – hangzott el részükről.

Internetes állásportálon olvasható az Orgoványi Polgármesteri Hivatal álláshirdetése gazdasági vezető munkakör betöltésére. Feladatai között szerepel egyebek mellett „az önkormányzat gazdasági folyamatainak figyelemmel kísérése, az elemi költségvetés és éves költségvetési beszámolók aláírása”.

Perel a főjegyző
Megkeresésünkre Lóczi Boglárka tegnap elmondta: nem olyan nehéz a helyzet, mint ahogy azt a lemondott képviselők kommunikálták a lakosság felé. Hozzátette: írásban kíván reagálni a történtekre, miután egyeztet a Kormányhivatallal. Amint levelét megkapjuk, közöljük lapunk hasábjain.
Orgoványon 2012. december 3-án tartottak időközi választást, miután az előző polgármester nyugdíjba vonult és lemondott tisztségéről. Lóczi Boglárkát akkor választották a település élére. A szavazatok 61,5 százalékát kapta 42 százalékos részvétel mellett.

A korábbi címzetes főjegyző, Dr. Kerekes Tibor 2011. május 2-ával kezdte meg munkáját a településen. Előtte 21 évig dolgozott a Csongrád megyei Bordányban. Ott a település képviselő-testülete 2011. februárjában indoklás nélkül küldte el a főjegyzőt. Kerekes Tibor akkor nem fordult munkaügyi bírósághoz. Az orgoványi önkormányzatot ellenben beperelte februári menesztését követően. Lóczi Boglárka bizalomvesztéssel indokolta jegyzője azonnali felmentését.

Ezek is érdekelhetik