Közélet

2013.02.14. 09:54

Egy évtized festményei

Tíz év után ismét kiállított Ambrus Lajos festőművész Kecskeméten.

Sebestyén Hajnalka

Ambrus Lajos ballószögi festőművész kiállítása a Kultúrális Központban.

Fotó: BUS CSABA

– Mérföldkőnek számít a 60. születésnap? – kérdeztük a művészt.
– Egy megállóhely az eddigi művészetem tekintetében. Az érettség egy olyan magas fokát értem el, amelyet a képeim is hűen bemutatnak. Nem tartozom a gyakori kiállítók közé, legutóbb az 50. születésnapomon reprezentáltam alkotásaimat a kecskeméti közönségnek. Tízévente azonban szeretném mindig megmutatni, hogy merre tartok.

– Mivel teltek az elmúlt évek?
– Rengeteg munkával, alkotótáborokkal és tárlatokkal. Jártam Franciaországban, Olaszországban, Horvátországban, Ausztriában, Németországban és Erdélyben. Általában áprilistól októberig különböző alkotótáborokban tevékenykedem, illetve immár 13 éve vezetem a Ballószögi Alkotótábort. Nagyon jó kapcsolatunk alakult ki a hazai és külföldi művészekkel, ennek hozadéka, hogy számos kiállítást rendeztem itthon és külföldön. A téli időszakban pedig elsősorban a nagy hagyományú vadászati kiállításra festek.

– A tárlaton olaj- és akvarell képek is helyet kaptak. Melyik technika áll közelebb önhöz?
– Sokoldalú képzőművészeti tevékenységet folytatok, elsősorban az olaj és az akvarell a meghatározó munkásságomban, de a szekko technikát is alkalmazom templomok oltárképeinél. A legközelebb mégis az akvarell áll hozzám. Ez egy nehéz technika, mely nagy tudást igényel, de bárhol vagyok az országban a kiválasztott látványt gyorsan tudom általa rögzíteni. Gyorsan szárad, így szállítása is egyszerűbb az olajfestményekkel szemben. Éppen ezért olajjal elsősorban csak a téli időszakban foglalkozom, amikor otthon vagyok.

– Több vadász- és afrikai kép is látható a kiállításon. Valós élményeken alapulnak?
– Huszonnégy éve vadászom, azóta festem is a vadász témájú képeket. Mindig arra törekszem, hogy a természet és a vad kapcsolatát hitelesen adjam vissza. Az afrikai képeimnél pedig elsősorban namíbiai élményeimből táplálkozom, ahová egy német barátom hívott el, hogy magam is megtapasztaljam az afrikai hangulatot és megismerjem az ottani állatvilágot.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ambrus Lajos
[/caption]

– Országszerte több templomban készített már oltárképet. Közel áll önhöz a vallás?
– Érdekelnek a különböző vallások, sok mindent elolvasok e témakörben. Örömmel vállalok templomi munkákat is. Ismert munkáim a ballószögi templomban és a nagykőrösi ökomenikus házban láthatók. De én készítettem a kecskeméti piacon látható barackos Madonnát, valamint az állampusztai végrehajtó intézet nagy oltárképét, valamint restauráltam Prokopp Péter freskóját. A zsidó vallás is érdekel, korábban volt kiállításom Izraelben, a festmények készítésénél az ottani élményekre is építkezem. 

– Újabb tíz évet kell várni a következő kiállítására?
– Úgy tervezem, hogy a 70. születésnapomon lesz a következő kecskeméti tárlatom. Addig azonban szeretnék sok mindent megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!