Közélet

2012.06.07. 14:36

Kánikulára készülhetünk

32-33 Celsius fok is lehet a hétvégén az időjósok szerint, a zivatarok azonban frissülést hozhatnak.

baon.hu

A hétfői heves zivatarokat okozó hidegfront nyomában beáramló hűvös levegő tegnap reggelre nyugalomba jutott, így elsősorban délnyugati tájainkon ébredhettek meglehetősen hideg reggelre. A hűvös levegő utánpótlása azonban gyorsan megszűnt, már szerdán napközben délnyugatira fordult térségünk fölött az áramlás, így az ország nagy részén ma már igazi nyárias idő jellemző 25°C fölötti maximum-hőmérsékletekkel.

A tendencia a hét utolsó munkanapján és hétvégén is folytatódik, bár nyugati megyéinkben végig valamivel alacsonyabban alakul majd a csúcshőmérséklet, errefelé amolyan átlagos nyári időjárás valószínű – tájékoztatott minket Cséki Gergő, az időkép.hu meteorológusa. Ezzel szemben keleti, délkeleti tájainkon a 30°C-ot is több helyen átlépjük, délkeleten nem lesz ritka a 32-33°C sem. 

Mindemellett nagyon erős lesz az UV-sugárzás, több helyen is meghaladja majd a 7-es értéket, így, ha tehetjük, mindneképpen kerüljük a tűző napsütést, hiszen ilyenkor az átlagos bőrtípusúak esetén is elegendő 20 perc a leégéshez, érzékenyebb bőrtípussal rendelkező embereknél pedig a leégési idő ilyenkor kevesebb, mint 15 perc.

Az érkező meleg levegő kezdetben többnyire száraz lesz, így pénteken országszerte sok napsütésre van kilátás, csupán az esti, éjszakai órákban az északi, északnyugati tájainkra sodródhat be egy-egy zivatar egy tőlünk északra elhaladó hidegfronthoz kapcsolódóan, illetve főként a Kisalföldön ettől függetlenül is viharossá fokozódhat az északnyugatira forduló szél.

Szombaton napközben átmenetileg kevesebb helyen, majd az esti óráktól egy újabb hidegfronti hullám előterében már több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, az igazán heves események azonban főként vasárnap valószínűek. Ekkor sokfelé kell számítani zivatarok kialakulására, több helyen felhőszakadás, szélvihar, illetve nagyobb, akár 2-3 cm-t is meghaladó méretű jég kísérheti ezeket. A hét elejére egy újabb hidegfrontnak köszönhetően néhány fokkal hűvösebbre fordul az idő.

Ezek is érdekelhetik