Közélet

2011.12.07. 13:57

Feljelentést tett a polgármester a KSE ügyében

A KSE működését vizsgáló bizottság jelentése alapján Zombor Gábor feljelentést tett számvitel rendjének megsértése miatt.

Gál Zita

Szerdán az önkormányzati tulajdonú KSE Kft. gazdálkodását vizsgáló bizottság sajtótájékoztatóján Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere bejelentette, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyészségen számvitel rendjének megsértése miatt.

– A vizsgálóbizottsági részjelentésben, a könyvvizsgálói jelentésben és a most elkészült végleges jelentésben is vannak olyan részek, amelyek aggályosak. A számvitel rendjében látok problémákat, s mivel a bizottság csak bizonyos szintig vizsgálódhat, az önkormányzat nevében megtettem a feljelentést – mondta Zombor Gábor, aki a kecskeméti röp-, kézi- és kosárlabda szakosztályokkal kapcsolatban hozzátette: ha a közgyűlés úgy dönt, hogy az önkormányzat meghatározó tulajdonos marad a KSE Kft.-ben, akkor az arculati típusú megoldásokat nem fogják a taggyűlésen képviselni, hiszen ez ad okot az aggályokra.

– Az bizonyos, hogyha a szakosztályok a működésük felét nem tudják szponzori szerződésekkel biztosítani, akkor ebben a finanszírozási formában nem fognak tudni működni.

A bejelentés a KSE gazdálkodását vizsgáló bizottság sajtótájékoztatóján hangzott el, ahol a vizsgálóbizottság elnöke, az MSZP-s Brúszel László arról tájékoztatta a média képviselőit, hogy lezárták vizsgálódásukat és a jelentést egyhangúan elfogadták. A dokumentum pénteken lesz nyilvános, amikor kipostázzák közgyűlési képviselőknek , így konkrétumokról nem esett sok szó. Annyi kiderült, hogy – a bizottság rendelkezésére álló adatok alapján – a kft. a 2009-es megalakulása óta 600 millió forintból gazdálkodott, aminek 48 százaláka szponzori, 48 százaléka önkormányzati támogatás, míg a jegybevételek legfeljebb 3 százalékos részt tettek ki.

Elhangzott: 2010 év elején a KSE 50 millió forint folyószámlahitelt vett fel, amire kezességet vállalt az önkormányzat. A bank a közelmúltban le is emelte az összeget az önkormányzat számlájáról, így az önkormányzat részéről ez a követelés fennáll a KSE felé. Brúszel László hozzátette: a mínuszos eredmény miatt a közgyűlésenek várhatóan még idén el kell dönteni, hogy a KSE Kft.-t megszüntetik, vagy esetleg betéti társasággá alakítják.

A vizsgálóbizottság jelentését jövő hét csütörtöki ülésén tárgyalja – az ígéretek szerint nyílt ülésen – a városi képviselő testület.

Megkérdeztük az ügyészséget arról, érkezett-e hozzájuk ebben a tárgyban feljelentés. Gyugyi Csilla szóvivő elmondta, sem a városi, sem a megyei ügyészségen nincs ilyen anyag. Zombor Gábor kérdésünkre elmondta, írásban, postai úton adták fel a megyei ügyészség részére a feljelentést, ez a magyarázata a látszólagos ellentmondásnak.

Az ügyben múlt hónapban az MSZP Demokrácia Intézete is tett feljelentést budapesten az Országos Rendőrfőkapitányságon. A feljelentést továbbították a helyi hatóságoknak. De információink szerint a rendőrség és az ügyészség is elfogultság miatt kéri a legfőbb ügyészséget, hogy jelöljön ki más nyomozóhatóságot az eljárás lefolytatására.

Gál Zita -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!