Közélet

2011.11.17. 16:53

Ájulásig ittak a bulin a középiskolások

Egy kecskeméti anyuka maga tapasztalta, hogy tizenévesek lerészegedésig ittak egy kecskeméti szórakozóhelyen. Az őszi szünetben a születésnapját ünneplő gyermekét és barátait kísérte el egy középiskolásoknak meghirdetett „buliba”.

Popovics Zsuzsanna

 „A dolog odáig fajult, hogy, aki csak kérte, annak a szervezők viszkit locsoltak a szájába. Volt, aki ájulásig ivott. Távozáskor a belépős szalagot is elvették tőlünk a biztonságiak. Gondolom azért, ha baja történik, ne legyen nyoma, hogy hol kapott alkoholt a tizenéves.

Egyrészt megdöbbentett, hogy mit művelnek az iskolások szórakozás címen, másrészt nem értem hogy kaphatnak alkoholt a belvárosban, minden korlátozás nélkül a középiskolás fiatalok” – mondta el az édesanya.

A hatályos szabályozás értelmében 18. életévét be nem töltött személyt alkoholtartamú itallal kiszolgálni, azt a részére értékesíteni tilos. Amennyiben a fiatalkorúnak tűnő fogyasztó életkorát illetően kétség merül fel, a kiszolgálást/értékesítést végző köteles életkoráról meggyőződni, mielőtt szeszes itallal kiszolgálja. Az előírás betartásának ellenőrzésére a fogyasztóvédelmi hatóság jogosult.

Megkeresésünkre a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége közölte: a hatóság nagy hangsúlyt fektet a fiatalkorúak alkohollal történő kiszolgálásának vizsgálatára. Ennek érdekében országos témavizsgálat keretében fiatalkorú próbavásárló közreműködésével ellenőrzi, hogy a 18. életévét be nem töltött személyt szeszes itallal kiszolgálják-e. Az ellenőrzések nagy arányú kifogásolást mutatnak, így elmondható, hogy igencsak gyakori ez a szabálytalanság. A vállalkozások gazdasági érdeke nyilvánvalóan túlmutat a rájuk háruló, a fiatalkorúak védelmét szolgáló felelősségükön.

„Amennyiben a fogyasztó azt tapasztalja, hogy egy üzletben fiatalkorút alkohollal kiszolgálnak, közérdekű bejelentést tehet a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségen (cím: Kecskemét, Nagykőrösi u. 32.)” – áll a hatóság válaszlevelében. Ilyenkor a bejelentést a felügyelőség – lehetőség szerint próbavásárló közreműködésével – kivizsgálja, és jogsértés esetén az üzlet üzemeltetőjét felelősségre vonja.

A jogsértés súlyát igazolja, hogy fiatalkorú kiszolgálása miatt minden esetben fogyasztóvédelmi bírságot szabnak ki. Fontos, hogy a jogszabály csupán a kiszolgálást és az értékesítést tiltja az üzlet üzemeltetője számára. Nem lehet tehát jogsértést megállapítani, ha az alkoholos italt felnőtt korú személy vásárolja meg, majd átadja a fiatalkorúnak.

Popovics Zsuzsanna -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!