Közélet

2011.09.21. 14:06

Se munkabér, se kiléptető papírok

Hetedik éve dolgozik olvasónk egy cégnél, amelynél már többször volt tulajdonos váltás, legutóbb idén februárban. Fizetést azóta nem kaptak az alkalmazottak. A cég elvesztette a telephelyét, az elmaradt béreket azóta sem rendezte.

Popovics Zsuzsanna

A pórul járt munkavállalók ügyvédhez fordultak, aki rendkívüli felmondást fogalmazott meg részükre és júliusban postázták a cégnek. Válasz nem érkezett. Július 18-án az érintettek jelentkeztek a munkaügyi központban, de a szükséges munkáltatói papírok nélkül nem tudnak számukra állami támogatást folyósítani. A munkaügyi központ is felszólította a céget, hogy pótolja volt munkavállalói hiányzó dokumentumait. Válasz erre sem érkezett, bár a tértivényes leveleket mindig átvette a címzett.

 „A férjemmel egy helyen dolgoztunk, egyszerre szűnt meg a munkahelyünk. Nem tudom, mit tegyünk. A munkaügyi központban kérdésemre elmondták, hogy az utolsó munkaviszonyban eltöltött nap után 45 napig jár az ingyenes orvosi ellátás. Mi azt sem tudjuk, esetünkben mely nap számít az utolsó munkaviszonyban altöltött napnak, hiszen a felmondásra sem kaptunk választ. Három évem maradt a nyugdíjig, a kiléptető papírok nélkül más munkahelyre sem pályázhatok” – írta levelében a panaszos.

– A történet sajnos nem egyedi, többször előfordul, hogy egy gazdaságilag bajba került cég, nem fizeti ki a munkabéreket, illetve nem adja ki a papírokat – összegzi tapasztalatait dr. Farsang László ügyvéd. – Az elmaradt munkabéreket a cég felszámolási eljárása során be lehet hajtani, a felszámoló biztos le tudja hívni a munkaerő piaci alapból, és kifizeti a volt munkavállalóknak. A jogszabályban rögzített határidők betartására kell figyelni.

A szakember elmondta: a rendkívüli felmondás helyett ő inkább fizetési meghagyást, esetleg felszámolási eljárást kezdeményezett volna a cég ellen, ha nem sikerül elérni, hogy felmondjanak a munkavállalóknak, illetve kiadják papírjaikat. 

– Sajnos az okmányok visszatartása miatt az ügynek nincs gyors megoldása. A rendkívüli felmondás, illetve egy esetleges bírósági döntés pótolhatja a papírokat, ahogy a munkaügyi központ is tud ebben segíteni, hiszen hasonló esetekkel gyakran találkoznak – fűzte hozzá a jogász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!