Közélet

2011.02.10. 18:12

Influenza: Bács-Kiskun még tartja magát

Noha az év ötödik hetében már Bács-Kiskunban is 363 influenzaszerű megbetegedés jutott 100 ezer lakosra, a járvány aktivitása az ország többi megyéjéhez képest még mindig mérsékeltnek mondható.

Hraskó István

A legkedvezőbb helyzetben továbbra is Baja-Bácsalmás kistérsége van, itt hetente a lakosság 0,12 százaléka fordul csak orvoshoz influenzagyanús tünetekkel, míg a legbetegebb Kecskemét-Kunszentmiklós körzete, itt az arány 0,37 százalék – tudtuk meg dr. Balogh Melinda megbízott megyei tiszti főorvostól. Baja kedvező adatai már csak azért is meglepőek, hiszen egyedül itt van látogatási tilalom a Szent Rókus Kórházban – a gyermekosztályon teljes, a szülészet-nőgyógyászaton részleges.


Ha nem is olyan gyors ütemben, mint máshol, azért megyénkben is terjed a betegség, ezt a számok is mutatják. Az év első hetében még csak 52, a harmadik héten 149, múlt héten pedig már 363 új beteget regisztrált a jelentőszolgálatban résztvevő, a megye lakosságának körülbelül egyötödét ellátó 70 háziorvos. Balogh Melinda azzal kapcsolatban nem bocsátkozott jóslatokba, hogy meddig tarthat az influenza terjedése, de elmondta: remélhetőleg a mostani adat már a csúcshoz közeli lehet.

Bács-Kiskunban az év ötödik hetében kilenc fő fő került kórházba influenza miatt – négyen a kecskeméti megyei, öten a halasi Semmelweis kórházba.
A megbetegedések gyakorisága Győr-Moson-Sopronban a legmagasabb: itt 100 ezer lakosból 951 fordult orvoshoz influenzás tünetekkel. Országosan 311 fő kórházi kezelése vált szükségessé. 65 új beteg részesült intenzív ellátásban, 48 főnél gépi lélegeztetésre is szükség volt. Az ÁNTSZ adatai szerint a jelenlegi szezonban eddig 12 haláleset hozható összefüggésbe influenza-megbetegedéssel. A vizsgálatok kilenc esetben a H1N1 vírust mutatták ki, három alkalommal pedg a B vírus okozta a beteg halálát.

Influenzás betegek aránya Bács-Kiskunban (5. hét)

14 év alattiak: 30 %

15-34 év közöttiek: 40 %

35-59 év közöttiek: 25 %

60 év felettiek: 5 %

Hraskó István Influenzás betegek aránya Bács-Kiskunban (5. hét) 14 év alattiak: 30 %

15-34 év közöttiek: 40 %

35-59 év közöttiek: 25 %

60 év felettiek: 5 %

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!