Közélet

2010.07.28. 18:15

Botrány van, felelős nincs

A héten felszedik a három és fél éve átadott kecskeméti sportcsarnok parkettáját. A burkolatcsere 60 millió forintba kerül, melyre az önkormányzati cég hitelt vesz fel.

Hraskó István

Recsegés, ropogás, csörgés, zúgás hangjai szűrődtek ki szerdán a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokból. Egy lánctalpas árokásó markológép hátrafelé araszolva tépte, szaggatta a parkettát. A pályát vastagon borító fatörmeléket tíz szorgos diákmunkás pakolta utánfutóra.[caption id="" align="alignleft" width="334"] A betonig felszedik a parkettát
[/caption]

A 2006-2007-ben gyakorlatilag teljesen újjáépített sportcsarnok parkettája az átadás után három és fél évvel tönkrement. A felújításkor tető híján a régi parketta hónapokig ki volt téve az időjárás viszontagságainak. Hiába takarták le fóliával, az esővíz sokszor aláfolyt, így a játéktér rengeteg nedvességet szívott magába, ráadásul nyilván a ráhajtó munkagépek sem kímélték. Az új szalagparkettát azonban – spórolásból vagy sietségből – mégis a régi parkettára fektették rá. Nem csoda, hogy a hibák gyorsan előjöttek. A régi parketta a nedvesség és az elégtelen szellőzés miatt elkorhadt, emiatt az új borítás sok helyen megsüllyedt, a lamellák pedig felülről szétváltak.

A pálya egyértelműen balesetveszélyessé vált. Már tavaly is foltozásra szorult a játéktér, idén májusra pedig még rosszabb lett a helyzet: a kézisek utolsó meccse előtt például 40 négyzetméternyi felületet kellett sebtiben, egy nap alatt kicserélni. Most pedig az egész parkettát lecserélik.

– Az eredeti elképzelés szerint a felújítás után maradt volna a régi parketta a csarnokban, a kivitelező próbálta megvédeni, de sérült, átázott. Mikor fény derült arra, hogy a pálya használhatatlan, akkor tették rá az új borítást. Feltételezésem szerint a szűkös források miatt született ez a tűzoltásszerű döntés. Azt nem tudom megmondani, ki döntött emellett a megoldás mellett – mondta lapunknak Jánosi István, a csarnokot üzemeltető Hírös Sport Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a felújítás azért is szükséges, mert a kosarasok az új idényben már az NBA-ben szabványos pályafestés szerint játszanak, a most felszedett parketta pedig nem lett volna felcsiszolható.

Na de ki gyújthat be a parkettával?

A régi parketta játékra ugyan alkalmatlan, de tüzifának megteszi. Adódik a kérdés: ki gyújt majd be otthon a számításaink szerint 400-500 köbméternyi faanyaggal? A helyszínen megtudtuk: a felszedett parkettát a munkások, a diákmelósok illetve családjuk, hozzátartozóik között osztják el, ők fuvarozzák el a törmeléket.

Körülbelül 50-60 millió forintba kerül a pályafelújítás, amit hitelből fedez az önkormányzati tulajdonú Hírös Sport. Felszedik tehát mindkét réteg parkettát, egészen a betonalapzatig, majd betonozás és vízszigetelés után fektetik le a remélhetőleg már hosszabb életű új sportparkettát. Utóbbi munkafolyamatra közbeszerzési eljárást írtak ki. A győztes cég szeptember elején kezdheti a munkát, melyre 40 nap áll rendelkezésére.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Konténerbe gyűjtik az egykor értékes anyagot
[/caption]

Mindezek miatt a kosarasok, kézisek, röplabdások kénytelenek a GAMF illetve a Lánchíd utcai iskola csarnokában edzeni, a kéziseknek pedig a bajnokság első pár fordulójában biztosan le kell mondaniuk a pályaválasztói jogról.

Megkérdeztük Kecskemét előző polgármesterét, dr. Szécsi Gábort, véleménye szerint kinek tulajdonítható a most előállt helyzet, ki a felelős azért, hogy a felújításkor a régi rossz parkettára rakták az újat. Szécsi Gábor azonban nem kívánt lapunknak nyilatkozni, mert mint mondta: nem kontrollálta közvetlenül a kivitelezés technikai részleteit.

Az önkormányzat a korábbi jegyzőkönyvek alapján szintén vizsgálódott a régi parketta elkorhadása ügyében. Nagypál Sándor, az önkormányzat városfejlesztési osztályának vezetőjétől megtudtuk: a vizsgálat lezárult, nem találtak felelősöket, és mivel a kivitelező Polydom megszűnt, nincs kin behajtani a mostani munkálatok költségeit.

Nem volt nagy sikersztori a sportcsarnok felújítása

A kecskeméti sportcsarnok felújításáról még 2005 őszén döntött a város képviselő-testülete. Uniós és állami pályázatok híján önerőből finanszírozta az önkormányzat az építkezést, mely az eredetileg megszavazott 500 millió forint helyett ennek több mint a duplájába, 1,1 milliárdba került. A 2006 októberére tervezett átadás 2007 januárjára csúszott, a befejezés óta pedig a kivitelező Polydom Zrt.-t időközben felszámolták – így a városnak kell kigazdálkodnia a sportcsarnokkal kapcsolatos garanciális hibák kijavításának költségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!