Közélet

2010.02.03. 19:35

A megújulás útjára léptek

Régi gondolat válhat tettekké Kiskőrösön. A városközpont rehabilitációjának ötlete már az 5 évvel ezelőtti rendezési terveken is szerepel. A lehetőségek kapuja azonban csak most nyílt ki, most válhat valósággá az az elképzelés, mely szerint a főtér, a városháza, az egyházi épületek, a művelődési központ és jó néhány utca járdája megújul a városban.

Szűcs Brigitta Zita

Barkóczi Tamás főépítész, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője elmondta, hogy a tervek szerint az egyik leglátványosabb változás a katolikus templom és a Petőfi-szobor közötti rész lezárása lesz.

– Ennek a lezárásnak két fő oka van. Jelen pillanatban a főtéren túlzsúfolt a forgalom. Más városok főterei, illetve a mostani európai irányok nem azt mutatják, hogy egy város legnagyobb közlekedési csomópontjának a főterén kell lennie – vezet be a tervek rejtelmeibe a műszaki osztály vezetője. – Ez szennyezettséggel, zajterheléssel, levegőszennyezéssel jár, és közlekedésbiztonsági szempontból sem szerencsés. A tér ezen részének átalakításával létrejöhet egy reprezentatív rendezvénytér. A mostani kialakításban a katolikus templom külön áll, nem integrálódik a térbe. A Petőfi-szobor pedig egy olyan sarkon van, amelyik a mindennap használt gyalogutaktól messze esik, az emberek nem közelítik meg. Ha van egy ilyen szép szobor egy városban, annak útba kell esnie, hogy ne csak az az egy-két csapat gyerek látogassa, akik március 15-én zászlókat szúrnak köré, hanem jártukban-keltükben találkozzanak vele az itt lakók és a kirándulók is – avat be a miértekbe a főépítész.

A 970 millió forintos beruházás egy pályázat segítségével valósulhat meg, melynek elbírálása még a választások előtt megtörténik. A konzorciumban négy egyház, az önkormányzat és három gazdasági szervezet vesz részt.
Ha a város megnyeri a 750 milliót, amire pályázott, akkor már jövő tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok, és két év múlva 2012 elején már a megszépült városközpontban sétálhatnak a kőrösiek. A majd’ egymilliárd forintból mélygarázs is épül az Attila utcai parkolók alatt, ami az Árpád utca, a Petőfi tér és az Attila utcai parkolók zsúfoltságát lesz hivatott csökkenteni pontosan 79 új parkolóhellyel.

A műszaki osztály vezetője kérdésünkre, hogy milyen a tervek, az átalakítás fogadtatása a lakosság körében, azt mondja az itt lakók nagy része örül annak, hogy végre megújul a főtér, kicserélődnek a burkolatok, az utcabútorok, hogy látványos lesz a szoborsétány és hangulatos vízjáték épül. Persze, vannak olyanok is akiknek kétségeik vannak. Legfőképpen a forgalmi rend változásával kapcsolatban, de ez természetes. Minden ilyen nagyszabású változás kizökkenti az embereket a megszokott körülményekből. Épp azért, hogy az itt élők pontos képet kaphassanak az átalakulás mikéntjeiről, lakossági fórumok keretében is tájékoztatják majd őket, ahol meghallgatják és természetesen megfontolják a felmerülő aggályokat.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Látványos főtér, mélygarázs és művészkávézó épülhet
[/caption]

Ezek is érdekelhetik