Közélet

2009.06.07. 23:46

A jobboldal tarolt a választáson

Toronymagasan nyert, a Fidesz 14 képviselőt küldhet a párt Brüsszelbe. Viszont katasztrofális vereséget szenvedett a kormánypárt, mely csak négy politikus delegálhat az Európai Unió Parlamentjébe.

Barta Zsolt

Óriási meglepetést okozott Jobbik, mely három, míg az  MDF egy mandátumot szerzett. Az SZDSZ nem rúgott labdába. Országszerte alig valamivel több, mint a választók egy harmada ment el szavazni. Röviden így foglalható össze a tegnapi Európai Parlamenti szavazás.

Garai István, az MSZP megyei elnöke lapunknak tegnap este úgy nyilatkozott, hogy a vereség komoly és figyelmeztető jel a kormány és a párt számára. A szavazókörökben ülő párt delegáltjaik szerint a baloldali szimpatizánsok jelentős része nem ment el voksolni. Ez jó néhány százaléknyi veszteséget jelentett számukra. Érzése szerint a Jobbik mindenekelőtt a Fidesztől vett el szavazatokat, ennek köszönhető a sikere.

– Óriási sikert értünk el – mondta a Petőfi Népének Kerényi János, a Fidesz dél-alföldi régió választási igazgatója. Azt azonban nem várta, hogy a Jobbik ekkora sikert ér el. Meglátása szerint nem tőlük, hanem baloldalról vette el a szavazatokat. Az MDF-fel kapcsolatban annyit mondott, hogy sikere annak köszönhető, hogy Bokros Lajos egy olyan név, melyre sokan adták a voksukat.

Karsai Péter, az MDF jánoshalmi országgyűlés képviselője azt mondta, hogy tegnap két mandátumra számítottak. Az, hogy egy személy juthat Brüsszelbe mérsékelt siker, de mégis csak siker. Ez részben Bokros Lajos nevének köszönhető. Az, hogy több mandátumot nem szereztek,  annak is köszönhető, hogy az utóbbi hónapokban pártharcok osztották meg az MDF-et.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!