Közélet

2009.03.23. 21:23

Veszélyes lett a Béke fasor

A hétfői erős szél beteg nyárfát döntött az útra a Béke fasorban Kecskeméten. Szerencsére nem történt nagyobb baj - írja a Petőfi Népe.

Balai F. István

Eldőlni látszik az évtizedes vita a Béke fasor állapotáról Kecskeméten. Tegnap rádőlt egy nyárfa az útra, s csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt személyi sérülés. Nem szenvedett kárt sem személygépkocsi, sem autóbusz. A nyárfát az erős (de nem szokatlanul nagy) szél törte ki tőből, ami azoknak a korábbi feltételezését igazolta, akik vélelmezték, hogy a fák betegek.

A kidőlt fának a városházára beszállított szelvénye mutatja, hogy a fa gyökértájon teljesen gombás, szinte szivacsos szerkezetű volt. A többi fát a soproni erdészeti egyetem szakértői vizsgálják meg a közeli napokban, s az eredménytől függ a további intézkedés. A polgármesteri hivatalban tegnap Metzinger Éva jegyző, valamint Iványosi-Szabó András és Sipos László alpolgármesterek tanácskoztak a kialakult helyzetről, s olyan döntés született, hogy „irgalmatlanul” kivágnak minden beteg fát, nem törődve a fasor körül kialakult korábbi indulatokkal. Ideiglenes intézkedésként lezárták a Béke fasor bevezető kétharmadát az átmenő forgalom elől. Csak azok hajthatnak be, akik a veszélyes szakaszon laknak.[caption id="" align="alignleft" width="334"] A tűzoltók gyors és szakszerű munkával távolították el a kidőlt fát az útról
[/caption]

A kidőlt fát a tűzoltók távolították el az útról gyors és szakszerű munkával  – tájékoztatta lapunkat Kőnig István, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoportjának vezetője. A temetőt, vagyis a Béke-fasor külső szakaszát a Szolnoki út – Kaffka Margit utca – Géza fejedelem körút vonalán lehet megközelíteni, erre járnak a buszok is. A forgalmi rend változása addig marad érvényben, míg a végleges döntés és intézkedés meg nem történik.

A galvánüzem biztosan nem hibás

A Békefasor utóbbi évtizedének története indulatos vitáktól terhes. A városi főkertész már többször ítélte vágásra érettnek a most 45 éves nyárfasort, de környezetvédelmi aktvitisták, valamint néhány környékbeli lakó érzelmi kötődésből fakadó ellenállásán megbuktak a tervek. A temető felőli szakaszon megtörtént a ritkítás, a bevezető szakaszon azonban a viták következtében leálltak a munkák. Tavaly egy nyárfa a közeli galvánüzemre dőlt rá, de a fasor védői azzal érveltek, hogy éppen a galvánüzem lehet a fák megbetegedésének okozója. A gombák szaporodása azonban kizárja, hogy a galvánüzemből került volna fákra veszélyes anyag a talajba – állítja Iványosi-Szabó András alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!